ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Когато строгостта е обич

Елена Стефанова   |   18 август 2017   |   Коментари 0
   
   
Когато строгостта е обич

Източник: iStockphoto

Кой би отрекъл факта, че всеки осъзнат родител обича на първо място детето си? От момента, в който детето се появи на бял свят, то става център на живота за своите родители и това не се изменя съществено с годините. Да бъде живо, здраво, щастливо, умно и добро – това искат всички майки и бащи по този свят.  В стремежа си децата им да вървят по „правилния път” родителите използват различни похвати, най-честият от които е строгостта.
 
Да бъдем сурови с децата си понякога е почти неизбежно, защото не намираме друг начин да им покажем, че грешат. Основната причина, поради която стигаме до строгостта, е липсата на общ език по между ни. Дискoмуникацията е често срещано явление между хората, но когато тя е налична между нас и децата, много по-лесно си позволяваме да изгубим търпение.
 
Често пропускаме опитите да разберем отсрещната страна и бързо прибягваме до налагане на нашите възгледи, с което да прекратим дискусията. Единственото, което очакваме оттам насетне, е детето да се подчини и изпълни безропотно нашите изисквания. И това ни изглежда правилно, смятаме че е за „доброто на детето”, че „някой ден ще ни разбере”. Но дали ще е така? Ако детето копира нашите похвати на възпитание, навярно ще има същите проблеми със собствените си деца и едва тогава ще си каже „нашите бяха прави”.
 
Но замисляли ли сме се дали нашият подход е „правилният”; дали няма по-добър начин да предпазим децата си от нещастието и въобще има ли как ние да ги защитим от каквото и да било? Не сте ли забелязали как „предпазвайки” човек от едно, ние го излагаме на друга „опасност”. Никога децата ни няма да бъдат точно такива, каквито на нас ни се иска, а дори и да бъдат, ще има друго, което ще „разваля” приказната ни представа за живота им.
 
Дали пък нашата задача не е просто да им държим ръката – когато искат да полетят да им дадем начален тласък, а когато падат да им помогнем да се изправят. Сам по себе си Животът е път, от който всички се учим и нашата друга отговорна роля е да сме най-добрият пример, който можем да бъдем за децата. Не бива да забравяме, че те са брилянтни имитатори и всяка наша грешка или недостатък ще се прояви и у тях под една или друга форма. И още нещо, което често ни убягва – Животът е достатъчно суров към всички неуки и така дава напътствия на своите ученици. В това число влизаме всички хора по света и най-вече децата /било то на 10,20 или 30 години/.
 
 
За това, когато децата ни грешат и се сблъскват с последствията от своите решения или липсата на такива, е редно да се замислим, че за тях това е труден момент и нашата суровост не би им помогнала да се справят по-добре с възникналата ситуация. Напротив, нашето търпение, диалози в духа на „Осъзнаваш ли какво направи и по какъв начин това повлия на теб и околните”; „Какво смяташ, че е редно да правиш, ако пак изпаднеш в подобна ситуация”; „Мислиш ли, че има какво да направиш, за да смекчиш настоящите обстоятелства”, както и заедно да четем книги по темата и да ги коментираме – с две думи нашата съпричастност и отделено време са това, от което има нужда нашето дете.
 
Разбира се, когато отмине драматичният момент, навярно е удачно да има някакви поучителни санкции, които да целят усъвършенстване в личен аспект. Дали тези ограничения да си ги изберем ние, дали да се консултираме с психолог по въпрос, или да се допитаме до нашето дете, а именно – какво то би направило на наше място, зависи от ситуацията и от героите в нея.
 
Всички искаме да отгледаме здраво поколение, което да може само да се грижи са своето щастие в бъдеще, а за да превърнем тази мечта в реалност са нужни поне 1 ч.ч. обич, 2 ч.ч. търпение, 1 кг време и щипка късмет.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Взаимоотношения
реклама
Галерия
4 признака за нездравословна връзка
4 признака за нездравословна връзка
Здравословни идеи за коледни подаръци
Здравословни идеи за коледни подаръци
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter