ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Еднообразието – опасно заболяване на връзката

Елена Стефанова   |   14 юли 2017   |   Коментари 1
   
   
Еднообразието – опасно заболяване на връзката

Източник: iStockphoto

Изневяра, отчуждение, апатия, свръх критичност към партньора – различни прояви на едно и също заболяване – еднообразието. Но какво представлява еднообразието? От какво се предизвиква? Има ли как да предпазим връзката си от него?
 
Липсата на разнообразие води до низ от неразличими един от друг часове прекарани с половинката. Когато това се задържи твърде дълго, ние можем да опишем последните месеци, а понякога и години, от връзката си с две изречения. И не е нужно тези две изречения да бъдат негативни. Понякога двойките се обичат, живеят в хармония и всичко изглежда перфектно както за тях, така и за околните. Но достатъчно ли е да се обичаме? Какво се случва, когато нямаме общи преживявания извън вкъщи, когато спрем да си подаряваме дни посветени само на двама ни – извън града, извън ежедневието? Какво се случва, когато всеки живее своя живот в своя свят и  вплитаме пръсти само броени мигове преди сън?
 
Еднообразието подмолно се внедрява във връзките. В началото е просто малка част от взаимоотношенията и после преди да се усетите- ги характеризира. 
 
Но има ли как да се предпазим от него? Има ли как да го "диагностицираме" преди да е погубило всичко красиво, което сме преживели с нашия партньор?
 
Има едно чудно упражнение, което е приложимо и тук:
 
  • "Спрете за минутка и се огледайте. Погледнете към себе си и към 5-те човека, с които прекарвате най-много време. Това е Вашият свят. Тези хора отразяват начина, по който изживявате настоящето."

Тези хора обикновено са двама-трима близки колеги, двама-трима приятели, родители, деца, и един от тези петима души е Вашият партньор в живота. Последният, логично, влияе най-много на развитието и живота Ви като цяло, защото предполага се прекарвате най-много време с него. Затова здравословната и хармонична връзка е от огромно значение за всеки един от нас!

 

Каква е превенцията на еднообразието в отношенията с половинката?

Ако работите или следвате на едно и също място, разнообразието е по-лесно достижимо, защото споделяте много различни емоции ЗАЕДНО. Понякога това са проблемите в работната среда, друг път са решенията, които се опитвате да намерите и приложите, а трети път са успехите и приятните изненади в професионален аспект. Ако си пасвате в сексуален, интелектуален и морален аспект – трудно еднообразието ще намери почва за развитие!
 
Ако обаче сферите Ви на развитие и амбициите Ви в професионален аспект са различни, то тогава е още по-важно да намерите събития и/или цели, които да Ви обединяват и създават общи спомени. Едни двойки пътуват, други спортуват, трети съвместно се занимават с благотворителна дейност, четвърти ходят по партита и клубове и т.н.
 
 
Ако сте от тези двойки, за които е почти неестествено да прекарват свободното си време навън, това не означава, че връзката Ви е обречена! Има много такива двойки - домошари, които се радват на приказни взаимоотношения и за тях най-пълноценното време е това, прекарано с партньора. При тях двигателят на връзката са ОБЩИТЕ мечти за настоящето и бъдещето. Ако те осъзнато прекарват времето си заедно, макар и предимно вкъщи, ако активно предприемат стъпки, водещи към развитие на техните взаимоотношения, ако не забравят, че човекът до тях не им принадлежи и не бива да спират да го ухажват, то в тяхната връзка ще цари хармония и красота.
 
Независимо от начина, по който бихте описали отношенията си с партньора, важи едно и също правило: Връзката е като мост, който се изгражда от двете страни на брега. И двамата души старателно и с обич трябва да редят тухлите от своя страна. В даден момент ще се свържат с тези на партньора и ще са създали заедно Техния мост. Тази постройка е лабилна в мястото на свързването и често се руши. Затова във взаимоотношенията се инвестира всекидневно и двустранно. Разбира се, че има моменти, в които едната страна добавя повече тухли, отколкото другата, но е важно в следващия момент ролите да се сменят. Ако дълго време единият укрепва моста от името на двамата - рано или късно ще се измори. Мостът ще продължава да се руши, а докато другата половинка осъзнае случилото се, обикновено е твърде късно. Макар че започва усилено да реди тухли, от другата страна стои един изтощен човек, който няма капка енергия да инвестира повече. Нужни са месеци, ако не и повече, за да се възстанови преуморената половинка, но дали другият ще издържи да укрепва моста сам дотогава?
 
Някои връзки оцеляват  и не позволяват вече нито сантиметър разстояние между двете страни на моста. Други едвам успяват да се свържат отново помежду си и скоро пак се разделят. Трети дори и не опитват.
 
Любовта е цвете – грижете се за нея. Партньорът е просто човек – прощавайте му. Връзката между двама думи е дар – покажете, че сте достойни за нея, че я заслужавате!

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

....     2017-07-14 23:08:06
...
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Взаимоотношения
реклама
Галерия
4 признака за нездравословна връзка
4 признака за нездравословна връзка
Здравословни идеи за коледни подаръци
Здравословни идеи за коледни подаръци
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter