ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Стресът на работното място причина за болнични

Румяна Тасева   |   31 юли 2015   |   Коментари 0
   
   
Стресът на работното място причина за болнични

Източник: iStockphoto

Високото ниво на напрежение и стрес на работното място повишава рисковете от излизане в болнични заради психично разстройство, се твърди от проучване.

То е проведено между 12 000 шведи в продължение на 5 години, време през което около 8% от работещите излизат в болничен заради сериозен емоционален проблем. Данните от нещо ще бъдат представени в августовския брой на Journal of Occupational and Environmental Medicine.

 

В три четвърти от тези случаи са засегнати жени. По-голям риск за хората се изчислява при работните места, където има голямо натоварване, напрежение, липсва социална подкрепа и са налични твърде високи изисквания към служителите. Пагубният ефект на работното място се равнява на този от воденето на нездравословен начин на живот и тютюнопушенето. За изненада и на самите изследователи употребата на алкохол не се оказва причина за отстъствие от работа заради психично разстройство.

От друга страна повишената двигателна активност намалява този риск.

От предишни проучвания става ясно, че работният климат и психо-емоционални условия на работното място влияят на числото болнични в дадена компания.Този проблем се разрешава успешно от организации, които фокусират вниманието си върху подобряването на психо-социалната работна среда, особено с намаляване на високите и неадекватни изисквания на работното място.

Мярката да се води по-здравословен начин на живот за запазване на емоционалното здраве, без да се решат проблемите на работното място, е далеч по-малко ефективна, подчертават изследователите.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Взаимоотношения
реклама
Галерия
4 признака за нездравословна връзка
4 признака за нездравословна връзка
Здравословни идеи за коледни подаръци
Здравословни идеи за коледни подаръци
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter