ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Разводът повишава риска от инфаркт

Puls.bg   |   17 април 2015   |   Коментари 1
   
   
Разводът повишава риска от инфаркт

Източник: Istockphoto

Разводът с брачния партньор нанасят вреди на здравето в дългосрочен аспект. Ударите от тези житейски ключови събития трайно вредят на здравословното състояние.

 

Симптомите обикновено се появяват години по-късно. Това се случва, дори когато човек възвърне духа си и открие стабилност и щастие в нова връзка.

Ново проучване на учени от Медицинския университет „Дюк“ в Дърам, Северна Каролина, показва, че при хората, претърпели развод, рискът от инфаркт е в пъти по-висок, отколкото при семейните хора.

 

Изследователите са анализирали данни за над 15 000 души, които в началото на проучването са били на възраст между 45 и 80 години и са сключвали брак поне веднъж. Изследваните лица са били наблюдавани от 1992 до 2010 г.

 

В началото на проучването 14 процента от мъжете и 19 процента от жените са били разведени. До края на 18-годишния период над една трета от участниците са преминали поне през един развод.

 

През периода на наблюдение 1211 души са прекарали сърдечен удар.

 

Най-засегнати са разведените жени. Рискът от инфаркт при тях трудно намалява, дори и след като се омъжат отново.

 

При дамите, които са се развели поне един път, опасността нараства с 24% в сравнение с омъжените. Числата дори нарастват до 77% при тези, които са се разделяли с брачните си партньори повече от веднъж.

 

При мъжете рискът е значително по-малък - за разведените веднъж е 10% по-вероятно да получат инфаркт, докато при тези няколко пъти числото е около 30%.

 

Предполага се, че след раздялата здравето малко по малко се руши, тъй като освен че се продуцира интензивен стрес и нещастие от негативното събитие, се натрупва и постоянен стрес заради финансови проблеми и поемането на грижата за децата само от единия родител.

 

Проучвания, правени по-рано, извеждат резултати, според които животът с партньор е по-здравословен и носи дълголетие.

Едно такова изследване прави извода, че разтрогването на връзката повишава в следващите 12 месеца шест пъти риска от смърт при мъжете и два пъти при жените.

Повече от 42 % от браковете при американците завършват с развод.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Shizzaka7     2015-04-17 14:30:07
хахаххахах на 3 -тия развод к*чето е мрътво ...
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Взаимоотношения
реклама
Галерия
4 признака за нездравословна връзка
4 признака за нездравословна връзка
Здравословни идеи за коледни подаръци
Здравословни идеи за коледни подаръци
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter