ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Емоциите адаптират тялото

Puls.bg   |   06 януари 2014   |   Коментари 1
   
   
Емоциите адаптират тялото

Източник: iStockphoto

Изследователите установяват, че емоциите, които най-често изпитваме, „отключват“ силни телесни усещания, а „телесната картата“, която ги изобразява, е топографски различна за различните емоции. 
 
Моделите на усещане са последователни измежду различните западноевропейски и източноазиатски култури, което означава, че емоциите и отговарящите на тях телесни усещания имат биологична основа. 
 
Според асистент Лаури Нуменма от Aalto University емоциите адаптират не само умственото, но и телесното ни състояние. По този начин те ни подготвят, за да можем да реагираме бързо както на опасностите, така и на приятните социални взаимодействия, с които се сблъскваме в околната среда. 
 
Осъзнаването на съответстващите телесни промени може впоследствие да „отключи“ съзнателни емоционални усещания, като чувство на щастие. 
 
Откритията имат основни последици относно нашето разбиране на ролята на емоциите и тяхното телесно начало. От друга страна, резултатите могат да ни помогнат да разберем различните емоционални разстройства, както и за разработването на нови методи на диагностика.
 
Проучването е проведено онлайн, а участие взимат повече от 700 души от Финландия, Швеция и Тайван. Изследователите предизвикват различни емоционални състояния у участниците.
 
След това на монитор са показани снимки на телата им, а те са помолени да оцветят областите, в които са усетили повишена или намалена активност. 
 
Резултатите са публикувани в научното списание Proceedings of The National Academy of Sciences.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

titi     2014-01-06 19:20:37
ne sam 4ela
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Взаимоотношения
реклама
Галерия
4 признака за нездравословна връзка
4 признака за нездравословна връзка
Здравословни идеи за коледни подаръци
Здравословни идеи за коледни подаръци
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter