ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как да помогнем на някого в депресия?

Puls.bg   |   08 март 2013   |   Коментари 8
   
   
Как да помогнем на някого в депресия?

Източник: iStockphoto

Депресираният човек обикновено е изпаднал в позиция да се защитава, без това да се налага от обстоятелствата. В случая назидателния тон може само повече да влоши положението. Вместо това много по-успешен метод е да се предложи помощ след изразяване на констатация. Например, вместо упрека „Нищо не правиш!“ да се каже: „Изглеждаш обезсърчен. С какво мога да ти помогна?“.

Изпадналият в депресия не съзнава до каква степен се е задълбочил проблема му. Изброяването на списък от несвършени задължения или непреодоляни трудности, както и въобще всяко изказване, съдържащо частицата „не“ или негативизъм, задълбочават душевното му неравновесие.

Не помагат и реплики от сорта „Това ли те разстрои? За нищо!“ или „Ще ти мине.“, „Ще го преживееш!“

Вместо това покажете съчувствие и разбиране. Депресираният човек се чувства самотен, изоставен, той повече от всеки друг път се нуждае от проява на симпатия и доверие, за да стъпи на краката си. Подадената ръка за намирането на решение в даден момент ще му даде необходимата увереност да продължи нататък самостоятелно.

Когато изпаднем в мрачно настроение, обикновено смятаме, че никой не ни обича и не се нуждае от нас. При депресия трудно могат да се оценят положителните лични качества. Точно тук е ролята на околните. Изтъкването им, както и споделянето на топли чувства, свалят стените, които вижда засегнатият.

При депресия постоянно се преживяват неприятните случки, което води единствено към негативни усещания като самосъжаление. Понякога да се „изплаче“ дадена ситуация носи необходимото облекчение, дори и за това е необходимо малко съдействие, предложено рамо и прегръдка.


Ако на предложението ни за помощ, получим грубото „Остави ме на мира!“, трябва да знаем, че понякога това е най-доброто решение. Уединението помага да се анализира случилото се и се открие къде се корени причината за състоянието, което не означава веднага да прекъснете разговора или напуснете помещението. Напротив, може да предложите начин как приятно да се постигне усамотението. Заедно проучете как действа ароматерапията, например и как може да се приложи самостоятелно. Запишете час и заведете близкия си до съответния център, ако трябва.

В опитите си да помогнете обаче не правете грешката да се посвещавате изцяло на депресирания близък, поставете някакви граници. Това може само още повече да помогне и на двама ви. Подайте ръка, съдействайте, но не забравяйте за своите нужди и не се притеснявайте да ги изкажете в момент, когато не се чувствате в състояние да се раздавате, което само още веднъж ще покаже на депресирания, че и другите преминават през трудности, с които се опитват да се справят...
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (8)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

дфб     2014-08-26 22:59:38
Основен принцип е - и да познаеш колко другия може да понесе от твоята депресия и да не го товариш излишно.
Delian Ovcharov     2013-03-22 12:03:21
Depresiqta e trudna za ovladqvane i kato mnogo drugi zabolqvaniq ima razli4ni metodiki za ovladqvaneto i . Ne mislq,4e e umestno da se othvurlqt nqkoi praktiki samo zaradi tova,4e na edni e imalo vuzdeistvie,a pri drugi-ne ! Ima mnogo uspe6ni medikamenti,koito zaedno s pomo6t ot psiholog ili psihiatur da se dostigne do edin dobur rezultat,razbira se i deinata podkrepa na semeistvoto i blizkite !
мда     2013-03-18 23:30:07
мда, отново основно опасни идиоти с опасно дебилни мнения са се изказвали. вземете се ограмотете, да не кажа - образовайте, преди да изтропате некоя подобна простотия, \"дами\", моля, покажетге малко класа или поне възпитание!
rumyana tasseva     2013-03-18 00:37:16
Снежа, благодаря за коментара! Интересно мнение.
снежа     2013-03-15 15:30:04
С труд само се оправя депресията но ако през целият си съзнателен живот си мързелувал или си гледал да прекараш другите сега естествено ти е тежко и най лесното да се депресираш Това е вид бягане от действителноста окайваш се видите ли колко етрудно а то не е стига да поискаш започва се полека с малки усилия и по късно се увеличават ако имаш хоби е по лесно важното е да се занимаваш с нещо и то полезно така полека полека започваш да се интересуваш от нещо и неусетно се лекуваш например с хоби градина или цветя много красиво хоби и много зарежда само да го поискаш да се оправиш иначе не става....
8 намерени, страница 1 от общо 2  1   2   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Взаимоотношения
реклама
Галерия
4 признака за нездравословна връзка
4 признака за нездравословна връзка
Здравословни идеи за коледни подаръци
Здравословни идеи за коледни подаръци
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter