ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Шефовете страдат по-малко от стрес

Puls.bg   |   25 септември 2012   |   Коментари 0
   
   
Шефовете страдат по-малко от стрес

Източник: istockphoto

Смятаме, че лидерите са подложени на повече стрес заради отговорностите от позициите, които заемат, само че ново проучване на Харвардския университет опровергава тази публична неистина.

От анкетните листи на 148 ръководители и 65 редови изпълнители става ясно, че лидерите на екипи са стресирани в по-малка степен от останалите, което според специалистите вероятно се дължи на по-добрите им умения да се контролират. Нивата на стрес са измерени и чрез лабораторно изследване нивата на хормона на стреса кортизол в слюнката.

Чувството, че можеш да влияеш на събитията, помага за предотвратяване на лошите ефекти на стреса. Колкото повече човек успява да контролира начина си на мислене, толкова по-малко страда от стрес. В интерес на истината шефовете имат много повече свобода за това кога да си тръгнат от работа, да обядват и от тях самите зависи подредбата на задачите им в дневния график, се пише в статия на Proceedings of the National Academy of Sciences.

Това обаче не означава, че изпълнителите са безпомощни. Те също разполагат с методи да управляват стреса, които трябва да се приложат при следните симптоми: учестен пулс, повишено кръвно налягане, често боледуване, проблеми със съня и цинично отношение към работата.

Техники като дълбоко дишане, медитация и редовни физически занимания, са показали своята ефективност за „сваляне“ на напрежението.

Споделянето и социалните контакти, срещи с приятни хора, със сигурност действа благоприятно на самочувствието. Препоръчително е при по-силен стрес да се изучи техника, която да промени начина на мислене по отношение на даденостите в работата. Докато преди десетилетия човек е можел да се прости с живота си за стрелба по макет на висшестояща персона, днес това дори се препоръчва като метод на управление на стреса.


„Друг важен компонент по отношение изпитването на стреса е доколко даденият служител харесва работата си. Когато изпитваш удоволствие от това, което вършиш, независимо колко много си натоварен и какви срокове са ти определени, не изпитваш стрес.,“ обяснява Пол Спектър, професор по психология към Университета на Южна Флорида в Тампа, САЩ.

Обикновено изпитваме по-голямо напрежение, когато не сме добре оценени и платени. При заемането на по-висока длъжност, която отговаря на способностите ни, с адекватно на тях възнаграждение и отношение, ни осигурява добро самочувствие и контрол на стреса.

Ако отсъствията от работата зачестят или продуктивността намалее, според психолозите стресът е взел връх. За да избегне дадена структура подобен проблем сред служителите си, е необходимо ръководителите да предоставят повече свобода на подчинените си. Например, като им се даде възможност за гъвкаво работно време и им се поставят нетрадиционни задачи. При поемане на допълнителна работа е повече от желателно шефът да отбележи това пред служителя си и да му позволи да си тръгне по-рано друг ден за сметка на извънредните часове на работното място.

Не без значение за избягването на стреса е и атмосферата в офиса и подкрепата от страна на колегите.

Понякога ключът е в постигането на увереност в собствените способности. При наличие на проблем от такъв характер, препоръчително е да се намерят техники за подобряване на собственото самочувствие и самооценка.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Взаимоотношения
реклама
Галерия
Здравословни идеи за коледни подаръци
Здравословни идеи за коледни подаръци
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Тийнейджърът и сексът – как да поговорим с него?
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter