ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как цигарите и алкохолът влияят на зачеването?

Puls.bg   |   18 май 2011   |   Коментари 0
   
   
Как цигарите и алкохолът влияят на зачеването?

Ако шансовете за зачеване на една здрава жена в 20-те й години, са около 50%, то на 30-годишна възраст вече този коефициент спада и жените имат само около 20% шанс за зачеване. На 40-годишна възраст шансовете за зачеване намаляват до 5%, според Американското дружество по репродуктивна медицина.


Количеството и качеството на яйцеклетките и сперматозоидите са ключовите компоненти за успешно зачеване. При раждането си, момичето има повече от 1 милион яйцеклетки. Този брой намалява до около 250 000-300 000, когато достигне пубертета. Жената овулира около 300 до 500 пъти по време на репродуктивните си години, което е повече от достатъчно. Тялото абсорбира неизползваните яйцеклетки - дегенеративен процес, наречен фоликуларна атрезия.


В тази връзка, мъжете също имат „вътрешен будилник“. С възрастта те са подложени на риск от понижени репродуктивни възможности и пред опасността от дефектни сперматозоиди.


Редица изследвания установяват, че напредването на възрастта не е единствената причина за налични репродуктивни проблеми. Начинът на живот, включващ тютюнопушене и употреба на алкохол, също влияят на възможностите за зачеване.


Тютюнопушене преди зачеването
Появяват се все повече доказателства, че тютюнопушенето удължава значително времето за зачеване. Изследвания показват, че жените, които пушат цигари, се подлагат на риск от некачествени яйцеклетки, както и ранна менопауза – и двата фактора намаляват броя на репродуктивните години. Според проучване на Британската медицинска асоциация, шансовете за зачеване спадат с до 40% при жените-пушачи, в сравнение с непушачите. Като резултат, на жените отнема повече време, за да забременеят, а възможността това да се случи по естествен път намалява. Освен това, рискът от преждевременно раждане при жените-пушачи, е значително по-висок. Тютюнопушене преди и по време на бременност увеличава опасността от абортиране, тъй като увеличава вероятността яйцеклетката да има хромозомни аномалии.


Здравето и начинът на живот на мъжете също влияе на фертилнността и зачеването, сочат изследвания. Учени от университета на Саарланд установяват, че мъжете, които пушат минимум 20 цигари на ден имат по-ниски концентрации на протамини, два протеина, открити в семенната течност, в сравнение с мъжете, които не пушат цигари. Протамините се смятат за неразделна част от клетъчното деление, които гарантират правилното хромозомно формиране по време на зачеване.


Употреба на алкохол преди зачеване
Подобно на това как тютюнопушенето влияе на репродуктивните способности, пиенето на алкохол преди опит за зачеване също може да има неблагоприятен ефект, като намалява шансовете за успешно забременяване и увеличава риска от спонтанен аборт.


Изследване, публикувано в сп. British Medical Journal установява, че жените, които пият повече от 10 алкохолни питиета седмично, имат увреждане на възпроизводителната функция. Дори тези, които употребяват по 5 или по-малко на седмица имат затруднения, в сравнение с жените, които не консумират алкохол, докато се опитват да заченат.


Счита се, че алкохолът афектира върху нивата на естроген и други репродуктивни хормони в организма, което води до нарушения в овулацията - удължава менструалния цикъл и е причина за ановулаторни цикли. При липса на овулация, яйчниците на жената не освобождават яйцеклетка и съответно зачеването е невъзможно.


Употребата на алкохол при мъжете е свързана с намален брой на сперматозоидите и ниска скорост на движение, което означава, че по-голям процент от наличната сперма не е в състояние да направи „дълго пътуване”, за да оплоди яйцеклетката на жената.


За по-високи шансове за забременяване, здравните специалисти препоръчват спиране на тютюнопушенето и употребата на алкохол поне 2-3 месеца преди опитите за зачеване.

 

 

В пет аптеки в София всеки ще има възможност за измерване на кръвното налягане, пулс и тегло, а пушачите - и количеството вреден въглероден оксид, натрупан в дробовете им, с помощта на специален уред Smoke check.

Това са аптеките Сейба в магазините Кауфланд в Банишора, Дружба, Младост, Надежда и Овча купел.

Измерванията ще се извършват от медицинско лице и са напълно безплатни.

Социалната услуга ще се предлага за напред и в други посещавани аптеки в столицата и в цялата страна.

Общественият проект включва в дългосрочен план социални дейности в малки населени места и е насочен към най-засегнатите от кризата социални групи в нашето общество.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хипертоничните кризи се наблюдават и през лятото

реклама
Още от Зачатие
реклама
Изгодни оферти
Още от Хомеопатия
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter