ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Зачеване по време на цикъл? Да, възможно е

Puls.bg   |   12 март 2018   |   Коментари 1
   
   
Зачеване по време на цикъл? Да, възможно е

Източник: iStockphoto

Широко популярно схващане е, че жената не може да зачене в периода на своя месечен цикъл. Обяснението в случая е просто – след като организмът изхвърля излющващата се лигавица на матката, значи зряла яйцеклетка няма как да е отделяна през последните няколко дни. Това би следвало да означава, че дори при необезопасен сексуален контакт по време на цикъл, няма риск да се стигне до забременяване.

 

И все пак, колкото и малка да е, вероятност от зачеване по време на цикъл съществува.

 

Има поне 3 случая, когато през дните на цикъла в матката все още може да се открие жизнена яйцеклетка, която да бъде оплодена при секс по време на менструация.

 

 

По-дълго запазване жизнеността на сперматозоидите след секс
Сперматозоидите може да просъществуват в организма на жената за дълъг период от време преди да загинат. Средно този период е 3-5 дни, но ако успеят да достигнат фалопиевите тръби, там може да запазят жизнеността си и до 7 денонощия. В случай на ранна овулация, каквато може да настъпи при прекомерен стрес или вследствие на определени заболявания, рискът отделената яйцеклетка да бъде оплодена от все още жизнен сперматозоид е много голям.

 

Кратък месечен цикъл
Стандартната продължителност на месечния цикъл е 28-30 дни. Има обаче жени, при които винаги, или под влияние на определени фактори, периодът между отделните менструации е много по-кратък – 21-24 дни. При тези жени овулацията нормално настъпва много по-скоро след менструация. В тези случаи, пак поради дългото запазване жизнеността на сперматозоидите, сексът по време на цикъл може да доведе до забременяване дори няколко дни по-късно. Такъв риск има и при жените, които поради различни причини имат нередовен цикъл.

 

 

Объркване на овулаторното кървене с менструация
Нерядко овулацията се придружава от леко кървене, известно като междинен цикъл, или овулаторно кървене. Ако се случи инцидентно и жената не го очаква, особено ако е с нередовен цикъл, лесно може да го сбърка с ментруално кървене. Така може да се окаже, че жената прави секс по време на най-удобния за забременяване момент, когато вероятността от зачеване е най-голяма. Жените с често овулаторно кървене трябва да бъдат особено бдителни.

 

Посочените 3 случая показват, че ползването на предпазни средства е задължително дори при секс по време на менструация, за да се избегне нежелана бременност. Има обаче и позитивна страна. Тези данни показват, че за двойките, които се опитват да си направят бебе, дните, в които те могат да опитват, стават с няколко повече в рамките на всеки месечен цикъл.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

,,,,     2018-03-15 22:38:59
tezi temi sa mnogo dale4 ot men ot mnogo godini .
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Зачатие
реклама
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter