ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

4 мита за овулацията, които пречат на зачеването

Puls.bg   |   12 февруари 2018   |   Коментари 0
   
   
4 мита за овулацията, които пречат на зачеването

Източник: iStockphoto

Че най-важните неща в живота не подлежат на калкулация можем да съдим по една много простичка особеност. Едва ли има нещо по-трудно предвидимо от овулацията при жените. Науката отдавна е доказала, и мъжете и жените знаят, че менструалният цикъл между 2 овулации трае средно 28 дни, и все пак проблемите със зачеването са факт при милиони двойки по света.

 

Разбира се, на зачеването влияят множество различни фактори, но една от основните причини за трудното забременяване на повечето жени, които работят по въпроса, са обърканите представи за овулацията.

 

Колкото и трудна да е за предвиждане, тя все пак се позовава на някакви закономерности, макар често неясни. Изваждайки тези закономерности то мъглата, ще разбием някои от най-честите митове за овулацията, които са в основата на проблемите със зачеването при много двойки.

 

Мит 1: Овулирате на една и съща дата всеки месец
Средно месечният цикъл трае 28 дни. Това ще рече, че всеки следващ месец овулацията настъпва с 2-3 дни по-рано. Но са отчетени случаи, в които периодът между 2 овулации е цели 35 дни, както и такива, в които той е едва 21 дни. Много фактори – от стреса, до здравословните проблеми – може да скъсят или удължат периода между отделните овулации.

 

Мит 2: Месечното кървене и овулацията може да съвпаднат
При някои жени може да се наблюдава леко кървене в деня на овулацията, но то не може да се сравни по интензивност с менстуралното кървене. Овулацията обикновено е факт от 9 до 15 дни след началото на месечното кървене, но никога не съвпада с него.

 

Мит 3: Само сексът по време на овулация води до зачеване
Сперматозоидите може да запазят жизнеността си във фалопиевите тръби за период от около 5 дни. Така, дори секс няколко дни преди овулацията може да доведе до успешно зачеване.

 

 

Мит 4: Невъзможно е да се зачене по време на менструация

В нормалния случай това е истина. Но ако предположим, че жената има по-кратък менструален цикъл, например 21 дни, овулацията в тези случаи настъпва около 8-11 ден след начало на менструацията. Кървенето може да продължи няколко дни, а като се има предвид, че сперматозоидите живеят до 5 дни у жената, то секс в последните дни на кървене може спокойно да подсигури жизнеността им до настъпване на овулацията. Така дните на менструация не бива да се подценяват като възможност от двойките, които се опитват да се сдобият с дете. 

 

Няма гаранция, че погрешната представа точно по някоя от посочените теми е причина зачеването на една жена да се бави. Добре е обаче тя да има ясна представа за тях, за да е сигурна, че прави всичко, което зависи от нея, за да забременее.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Зачатие
реклама
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising