ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Смарт гривна отчита точния момент за зачеване

Puls.bg   |   05 февруари 2018   |   Коментари 0
   
   
Смарт гривна отчита точния момент за зачеване

Източник: iStockphoto

Дойде времето, когато смарт технологиъте ще влезат в употреба и за повишаване шансовете на жените да заченат. Швейцарски учени съобщават, че са разработили смарт гривна, която успешно отчита шансовете на жената да забременее и може да определи точния момент от овулацията, когато тя трябва да опита да зачене. Нещо повече – иновативното устройство сигнализира и в момента, когато бременността става факт.

 

Тези особености придават на смарт гривната съществени предимства пред стандартния тест за бременност. Той отчита кръвните нива на хормона човешки хорионен гонадотропин (hCG), който се покачва след зачеване.

 

Смарт гривната няма да изисква никакви проби от телесни течности за установяване на бременността. Гривната работи на принципа на алгоритъм, който разполага с всички необходими данни за нормалните стойности на пулса и телесната температура на жената. На база на тези данни тя отчита всяка промяна в нормалните стойности на тези показатели.

 

Известно е, че по време на овулация и след зачеването настъпват много леки промени в честотата на сърдечния ритъм и в температурата на тялото. Те се асоциират с особеностите в активността на женските полови хормони в тези моменти. Вариацията на пулса се изразява в разлика от едва 2,1 удара в минута, а температурата на кожата се покачва с едва 0,2 градуса. Гривната следи за появата на тези едва доловими промени и дава сигнал, когато пулсът и телесната температура покажат настъпването на овулацията. В допълнение гривната ще показва и кога бременността е факт, пак на база на физиологичните промени в организма на бъдещата майка.

 

 

В края на 2017 г. са стартирали клинични изпитвания, предхождащи пускането на смарт гривната за масова достъпност. Досегашните данни показват, че ефективността й е повече от задоволителна. Още в рамките на седмица след зачеването тя успешно установява, че жената е бременна – в това отношение гривната не отстъпва на точността на сегашните тестове за бременност.

 

Разработващите гривнатата учени смятат да доразвият функционалността й в бъдеще, така че тя да може да проследява и общото състояние на жената по време на бременността, установявайки физиологични промени, насочващи към прееклампсия или други усложнения, застрашаващи здравето на плода.


 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Зачатие
реклама
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter