ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Чудото на оплождането

Андрей Иванов   |   15 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Чудото на оплождането

Източници: iStockphoto

Оплождането представлява процес на сливане на женската яйцеклетка и мъжкия сперматозоид, за да се образува зигота и да се даде начало на нов живот. За да се осъществи този процес, са нужни приготовления, които започват още след 3-та седмица от ембрионалния живот. Това показа колко важно и жизнено необходимо е това събитие.
 
Към края на третата ембрионална седмица от нашето развитие започват да се образуват първичните недиференцирани герминативни (полови) клетки. Тези полови клетки се различават от останалите клетки в нашия организъм по това, че съдържат 23 хромозоми, а не 46. Този процес на образуване на клетки с редуциран на половина брой на хромозоми се нарича гаметогенеза. Нейният смисъл е да се възстанови нормалния брой хромозоми при сливането на две разнополови гамети по време на оплождането.
 
В женските ембриони незрелите полови клетки се наричат овогонии. Те са милиони да брой, но само малък брой от тях преминават по-нататъшно развитие, за да се превърнат в овоцити. Този процес е продължителен и до настъпването на пубертета в женския организъм остават около 400-500 хиляди овоцита.
 
След пубертета и наличието на първия менструален цикъл (менархе), момичетата започват да отделят по една яйцеклетка, годна за оплождане, всеки месец. Така до последната менструация всяка жена образува около 450-500 яйцеклетки, които биха имали шанса да се срещнат със сперматозоид и да образуват концептус – термин, който се използва за най-ранните етапи да развитие след оплождане (за повече информация относно менструацията виж „Регулация на менструацията – как се получава”).
 
Важно събитие за осъществяване на оплождане в женската полова система е осъществяването на овулация. Овулацията представлява отделяне на зрялата яйцеклетка обикновено от един от двата яйчника. След отделянето си, яйцеклетката преминава в лумена на по-близката маточна тръба и започва дългия си път към маточната кухина. По пътя тя бива срещната от много на брой сперматозоиди, но само един ще има шанса да мине през заобикалящите я структури и да я оплоди.
 
За да се образува зрял сперматозоид трябва да мине известно време (около 64 дни), което е периода на един пълен цикъл на гаметогенеза при мъжа. Незрелите полови клетки при него се наричат сперматогонии и се намират в семенните каналчета на тестисите. За разлика от жената, където овоцити са образуват дори преди пубертета, то при мъжете сперматогенезата, продукцията на зрели полови клетки, започва след навлизане в този период. Сперматоцитите подлежат на няколко етапа на развитие, като от кръгли клетки, те се превръщат в клетки с дълги „опашки” и „главичка”, която складира генетичния материал.
 
Последният етап от съзряването на сперматозоида се осъществява в самия женски генитален тракт, където попада след еякулация. Нарича се капацитация и представлява процес, който засилва подвижността на мъжката полова клетка. Веднъж завършено, това събитие прави сперматозоида годен за оплождане. Той започва своя дълъг „път” от вагината до маточната тръба, където ще се срещне с чакащата го яйцеклетка.
 
Човешката яйцеклетка запазва възможността си да бъде оплодена до около 12-24 часа след овулация (за повече информация относно овулацията прочети „Кога овулирам?”). От своя страна, сперматозоидите са годни за оплождане около 48 часа. Това прави времето са съзряване, преминаване през женския генитален тракт и среща между двете полови клетки  изпълнено с интензивни събития, които имат като резултат създаване на нов живот.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Зачатие
реклама
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter