ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кое убива сперматозоидите на съвременния мъж?

Puls.bg   |   27 юли 2017   |   Коментари 0
   
   
Кое убива сперматозоидите на съвременния мъж?

Източник: Dreamstime

52% по-ниска е репродуктивната способност на западния мъж в сравнение с мъжа преди 40 години, се съобщава в 25-то издание на journal Human Reproduction Update. Проучването е проведено в периода между 1973 и 2011 г. и включва мъже от Европа, Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия, 
 
Концентрацията на сперматозоиди е намаляла с 52% и общия брой на сперматозоиди е 59% по-малко. Това са двата от показателите за оценка спермата. Резултатите са получени след провеждането на 185 отделни изследвания, в които общо са участвали 43 000 мъже. 
 
Показателите са изключително тревожни според експертите, тъй като затвърждават негативната тенденция за драстично намаляване на репродуктивните способности на мъжете от западните нации. За първи път подобен спад от 50% намаляване на фертилните способности е регистриран преди 25 години – когато през 1992 г. са изнесени данните от  първото подобно сравнение за период от 50 години. Няма яснота дали има промени във фертилните способности на мъжете от останалите страни по света, доуточняват експерти.
 
Данните са тревожни не само в насока грози ли я Западната цивилизация стерилитет, но и затова че ниските оплодителни способности при мъжа се свързват с други лоши показатели при него като по-ниска продължителност на живота, наличие на множество заболявания и, в частност, сърдечносъдови и онкологични. В медицинската научна общност се коментират не само дали западният мъж може да прави бебета, а се поставят въпроси, свързани с оцеляването и здравословното състояние на населението.
 
Все още има неяснота относно причините за тази тенденция. Хипотезите са, че все пак това се дължи на модерния лайфстайл, при който мъжкият организъм е изложен на вредни вещества, високо ниво на стрес, наднормено тегло, бедно на полезни нутриенти хранене, липса на двигателна активност и тютюнопушене. Това са фактори, които е потвърдено, че вредят на качеството на спермата... Учените обаче търсят отговор по-скоро другаде. Според тях вредите, засягащи фертилитета на мъжа, започват още преди раждането му.
 
 
При мъжете, чиито майки са пушили по време на бременността с тях, се документира по-ниско количество на сперматозоидите. Въздействията на които е подложен бъдещият мъжки организъм в майчината утроба допринасят за промени, които могат да се окажат с фатални последици много по-късно в живота.
 
Съвременният мъж все още е плодовит, потвърждават експертите. В милилитър от неговата сперма се откриват 66,4 млн. спрематозоиди. Преди 40 години обаче това число е възлизало на 92,8 млн. на милилитър! Промяната за такъв кратък период е стресираща!
 
И това е само количественото измерение. Нещата наистина стават сериозни, когато се направи качествен анализ на сперматозоидите. Знаем, че за оплождането на една яйцеклетка е необходим само един сперматозоид, нали? Но истината е, че сперматозоидът – един от милионите при един акт на оплождане – е не просто най-бързият, но и най-качественият и обещаващ да даде здраво дете.
 
При нисък брой на сперматозоидите е много вероятно техният капацитет за оплождане на яйцеклетката и получаване на здрав ембрион да е нисък. При нисък брой на сперматозоидите обикновено се констатира тяхната ниска подвижност и структурни аномалии.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Зачатие
реклама
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter