ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Възрастта на бащата също е фактор в инвитро оплождането

Puls.bg   |   06 юли 2017   |   Коментари 0
   
   
Възрастта на бащата също е фактор в инвитро оплождането

Източник: iStockphoto

Напредващата възраст при мъжете пряко се отразява на способността им да станат бащи, като зависимостта е сходна с възрастта на жените и вероятността да забременеят.
 
Понеже мъжете не преминават през видим спад на плодовитостта си (както менопаузата при жените), възрастта на нежната половинка досега е считана за основен фактор в шансовете за забременяване на всяка двойка, без значение дали се говори за естествено забременяване или инвитро процедури.
 
Ново изследване върху инвитро оплождането от Harvard Medical School разкрива, че вероятността за нормално протичащи оплождане, бременност и раждане е пряко свързана с възрастта на бащата.
 
Изследването се базира на анализираните данни от 19 000 инвитро процедури проведени с общо 7753 двойки.
 
Двойките били разделени на възрастови групи: под 30, 30-35 годишни, 35-40-годишни и 40-42-годишни.
 
Очаквано, успеваемостта в зачеване и раждане била най-ниска в групата с жени между 40-42 години. За тях били необходими поне 6 инвитро процедури и ефектът от възрастта на жената бил ясно различим.
 
Учените били изненадани обаче, когато открили нова зависимост: във всички останали възрастови групи успеваемостта на процедурите се понижавала с увеличаване на възрастта на мъжа.
 
 
Според данните от изследването, в двойка с жена под 30 и мъж между 40-42 години, успеваемостта била 46%. В двойка с жена под 30 и мъж между 30 и 35 години успеваемостта е 73%. В двойка с жена между 35-40 години успеваемостта е толкова по-висока, колкото по-млад е мъжкият партньор.
 
В естественото зачатие повишаването на възрастта на мъжа се свързва с понижена вероятност от забременяване, удължено време необходимо за забременяване и повишен риск от преждевременно раждане или спонтанен аборт.
 
Макар механизмите зад този процес все още да не са ясни, учените предполагат, че са породени от пониженото качество на семенната течност, увеличена инцидентност на ДНК увреждания в сперматозоидите и епигенетични промени в спермата, които влияят на оплождането, имплантацията или ембрионалното развитие.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Зачатие
реклама
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter