ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кога овулирам?

Андрей Иванов   |   04 юли 2017   |   Коментари 1
   
   
Кога овулирам?

Източник: iStockphoto

Овулация е процесът, при който освобождаваш яйцеклетка от яйчниците. При оплождане на яйцеклетката със сперматозоид се получава зигота, която започва да се дели на отделни клетки. Ако тази купчина клетки се имплантира в кухината на матката, е време да черпиш – бременна си! Фертилният прозорец, когато това събитие може да се случи е около 2-3 дни преди овулация и деня на овулация. Това показва колко важно е за всяка жена да знае кога овулира, ако иска да забременее или иска да се предпази от нежелана бременност. Ето няколко лесни съвета, за които не е нужна лекарска асистенция:
 
1. Пробвай календарния метод: Овулацията по този начин се изчислява, като се извади 14 дни от деня, в който очакваш следващата менструация. Фертилният прозорец представлява предходните 3 дни. Например, ако цикълът ти е редовен на всеки 29 дни и ден 1 е първият ден на последната редовна менструация, а ден 29 е денят преди следващия цикъл, то тогава, яйцеклетката ти ще бъде в най-големи шансове да се срещне със сперматозоид от ден 13 до ден 16. Това е най-лесният и най-евтиният метод за определяне на овулация при редовен цикъл, но е също така и най-неточният, защото невинаги овулацията настъпва точно на 14-тия ден. Резултатът от проведено изследване сред жени с редовен 28-дневен цикъл показало, че овулация се случва в рамките от ден 7 до ден 19.
 
2. Тест за овулация: Най-често срещаният тест за овулация е уринният. Чрез него се измерва качествено нивото на лутеинизиращия хормон. Пикът на този хормон е знак, че скоро един от яйчниците ти ще произведе яйцеклетка. Тестът е много сходен с теста за бременност. Положителен представлява наличието на две цветни лентички с еднакъв цвят и наситеност в тестовото прозорче, без значение коя от двете се е появила първа. Тогава овулация настъпва през следващите 24-48 часа. По-светла тестова линия обаче не значи повишено ниво на лутеинизиращия хормон. Друг тест за овулация използва пикът на естрогените преди овулация и се използва слюнката като изследван материал. Тези тестове се предлагат в аптеките без рецепта и струват около 10-20 лева.
 
3. Следи за симптоми: базалната телесена температура се променя при овулация също. При редовен цикъл базалната температура се повишава с 0,3-0,6 градуса по Целзий при овулация и се запазва повишена до менструация. Това събитие е резултат от увеличаването на продукцията на хормона прогестерон, който дразни терморегулаторния център в централната нервна система. Базална температура се измерва чрез ректален термометър, при събуждане, преди ставане и извършване на движения; по време на измерването се лежи спокойно в леглото. Запиши резултата от измерването и ако установиш дълготрайно покачване на базалната температура, то тогава има голям шанс яйчниците на овулират.
 
 
4. Друг симтом: цервикален мукус. Той представлява веществото, което може да откриеш по долното бельо. През по-голямата част от месеца то е оскъдно като количество, лепкаво и гъсто. Три-четири дни преди и по време на овулация цервикалният мукус става по-обилен, чист, прозрачен, течен, разтеглив и хлъзгав (прилича на белтък от яйце). Този секрет подпомага за навлизането на сперматозоидите в женския генитален тракт и улеснява съзряването им.
 
5. Коремни крампи: Някои жени съобщават за болки в корема, ниско, долу, от едната страна при овулация. Тези крампи се наричат mittelschmerz (немски: средна болка), защото се появяват по средата на менструалния цикъл. Те са резултат от пукването на яйчниковия фоликул, в който се е намирала доскоро яйцеклетката.
 
NB! Тези методи са полезни при редовен цикъл. Нормално е да имаш закъснение с един-два дни или липса на менструация веднъж. При продължителна липса на менструален цикъл за повече от шест месеца обаче, е нужна консултация с гинеколог, защото нередовният цикъл може да се окаже симптом на заболявания като поликистичен овариален синдром, овариална дисфункция, заболяване на щитовидната жлеза, повишен пролактин и други.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

....     2017-07-04 18:27:32
nikude ne se komentira stresut , na lice li e - ni6to ne pomaga.dostatu4no e samoto bespokoistvo 4e ne si obi4an a izpolzvan ....grozna kartinka e
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Зачатие
реклама
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter