ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ден на репродуктивното здраве - 10 юни в Бургас

Puls.bg   |   06 юни 2017   |   Коментари 0
   
   
Ден на репродуктивното здраве - 10 юни в Бургас

Източник: iStockphoto

Според определението на Световната здравна организация репродуктивно здраве е състоянието на пълно физическо, умствено и социално благополучие, а не просто липса на заболяване или недъг, във връзка с възпроизводителната система и нейните процеси и функции. Основна част от репродуктивното здраве е възможността за възпроизводство, за сдобиване със свое дете. Отново по данни на СЗО, средно 1 от всеки 5 двойки по света среща трудности при зачеването на дете и се нуждае от помощта на медицината за това. За съжаление, България не прави изключение от тази статистика. Според резултатите от социологическо проучване в национален мащаб, проведено по поръчка на пациентските организации през 2014 г., средно 145 000 двойки във фертилна възраст у нас съобщават за проблеми с репродуктивното си здраве. Проблемът е сериозен, особено на фона на непрекъснато влошаващата се демографска ситуация у нас и в Европа.
 
Сдружение „Зачатие“ е неправителствена организация, обединяваща хората с репродуктивни проблеми у нас. Създадена е през 2004 г. и оттогава насам непрекъснато работи за защита на интересите на тази група от обществото, за информиране на обществеността и държавните институции за наличието на проблема и за вземането на мерки за неговото преодоляване. Може смело да се каже, че благодарение на „Зачатие“ днес обществото ни приема нормално откритото говорене по теми като „стерилитет“ и „ин витро“, благодарение на протестите и борбата на пациентите днес имаме държавно финансиране за лечението на стерилитета чрез асистирани репродуктивни технологии, имаме защита на жените от уволнение по време на лечението им, имаме представителство в европейските пациентски структури и гласът на българските пациенти се чу и в Европейския парламент по време на представянето на Европейския одит на политиките за фертилност в страните от ЕС.
 
Едно от най-важните неща, които сдружение „Зачатие“ прави вече 12 години поред, е ежегодното провеждане на едно уникално по рода си събитие за България - Деня на репродуктивното здраве. Този ден се провежда всяка година през месец юни в различни градове на страната и събира заедно специалистите от водещите български клиники по репродуктивна медицина и хората, които се нуждаят от тяхната помощ, за да имат дете. Няколко са основните идеи на това събитие:
 
  • Да се говори публично за проблема „стерилитет“ и неговото решаване;
  • Да се доведат големите специалисти до хората от различните региони на страната;
  • Да се даде възможност на пациентите да се консултират безплатно за своя проблем;
  • Да се повиши информираността на местните общински власти, лекари и журналисти за проблемите на репродуктивното здраве.
 
Досега домакини на събитието са били София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Плевен, Русе, Хасково и Банско. През 2017 година събитието ще бъде в Бургас. Общо няколко хиляди души са получили безплатна консултация и информация по време на досегашните издания на инициативата.
 
Сдружение „Зачатие“ успява да осигури за участие с научни презентации и безплатни консултации лекари от най-добрите български клиники по стерилитет, предлагат се и консултации с психолози. Благодарение на ежегодните дарителски кампании, организирани от сдружението, всяка година няколко от посетителите на Деня на репродуктивното здраве получават ваучери за финансово подпомагане на диагностиката и лечението на стерилитет, като имената им се определят чрез публичен жребий.
 
 
Всяка година по време на Деня на репродуктивното здраве се разглежда конкретен аспект на обширната тема за безплодието – като мъжкия стерилитет, ранната диагностика, психологическият аспект, обществената подкрепа и др. Този аспект става основен фокус на презентациите на специалистите. През 2017 г. мотото на събитието е „Нови хоризонти към мечтаното дете“ и е посветено на новостите в технологиите и методите на репродуктивната медицина.
 
Програмата на деня включва информационна част с презентации от лекарите, като всеки доклад е последван от свободна групова дискусия между специалисти и пациенти, и безплатни консултации със специалистите в рамките на Експо алеята на инвитро клиниките в България. Тази нова и изключително интересна идея дава възможност на посетителите на Деня на репродуктивното здраве да се срещнат в неформална среда с лекарите и представителите на клиниките, да съберат в рамките само на един ден пълна информация за условията и цените, предлаганите от различните медицински заведения, да се запознаят със своите бъдещи лекари и да получат безплатно съвет и консултация от тях. Тази година участие са потвърдили представители на 14 български клиники, както и председателят на съсловната организация на лекарите по репродуктивна медицина (БАСРЗ), директорът на държавния фонд „Център за асистирана репродукция“, представители на общинската и областната управа. А по време на кафе паузите, посетителите могат да се срещнат с доброволците от „Зачатие“, да се запознаят с други хора в сходно положение, да получат емоционална подкрепа и усещане за съпричастност, че не са сами в своя дълъг път към мечтаното дете.
 
Нов акцент в тазгодишното издание на Деня на репродуктивното здраве е съпътстващата изложба от картини на стоматолога д-р Ангел Милев, озаглавена „Изкуството в подкрепа на живота“. Сумата от продажбата на първите 12 картина от изложбата ще бъде дарена от автора за подпомагане на лечението на двойки с репродуктивни проблеми. Петима от посетителите на Деня на репродуктивното здраве, чиито имена ще бъдат изтеглени с жребий при закриването, ще получат ваучери от по 500 лв за диагностика и лечение на стерилитет.
 
Денят на репродуктивното здраве Бургас 2017 започва на 10 юни 2017 година от 11:00 часа в залата на Културен център „Морско казино“ и ще продължи до 16:00 часа. Входът и участието в събитието са напълно безплатни и свободни за всички посетители.
 
За повече информация и подробен списък на участващите клиники, посетете сайта на сдружение „Зачатие“ zachatie.org/drz2017.
 
                   

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Зачатие
реклама
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter