ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Началото на живота: Ембриогенеза, 3

Михаил Чилингиров   |   20 февруари 2017   |   Коментари 0
   
   
Началото на живота: Ембриогенеза, 3

Източник: iStockphoto

С увеличаване на количествата ЧХГ (човешки хорион гонадотропин), настъпват промени не само в матката и плацентата, но и в обвивките на ембриона. Синтезиран от втората седмица след зачеване, този хормон продължава да се произвежда по време на цялата бременност. Синтеза набира темпове до седмица 8-10, когато нивата му са най-високи, а след това кръвната му концентрация започва бавно да пада.
 
Завишаването на ЧХГ стимулира плода да започне гонадна стероидогенеза, някои от клетките започват да се диференцират (изменят) към клетки на полови тъкани. До края на втората седмица, имплантацията е приключила, а двуслойния ембрионален диск е оформил и оградил вътреклетъчната маса – ембриобласт.
 
В този стадий, ембриона вече е с диаметър около 0,2 мм. Той се изхранва, с помощта на специализирани клетъчни образувания – вили. Те се образуват от плурипотентни стволови клетки, намиращи се в хориона - външната извънзародишна мембрана. Тези своеобразни израстъци увеличават повърхността на контакт и ускоряват обмена с майчината кръв, от която се получават хранителни и помощни вещества. Вилите са съставени от съединителна тъкан, богато осеяна с кръвоносни съдове и до втория месец на бременността, те покриват целия хорион.
 
 
Но те не служат само за изхранване – във вилите патрулират и специализирани имунни клетки. Поже вилите осъществавят основния преход на вещества, те са на самата граница между кръвта на майчиния организъм и тъканите на новия ембрион. Пазители на тази граница са слабо познатите бели кръвни телца, наречени Клетки на Хофбауер. Тяхната функция е да предотвратяват обмен на болестотворни бактерии между майката и плода.
 
Паралелно с това, маточната стена продължава да се изменя. До 14-тия ден децидуализацията продължава да напредва, стимулирана от процеса на имплантация. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Зачатие
реклама
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter