ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Стефка Сарафова-Захариева: Вместо от държавата и общините, инициативата за опазване на общественото здраве тръгва от гражданите

Puls.bg   |   29 май 2015   |   Коментари 2
   
   
Стефка Сарафова-Захариева: Вместо от държавата и общините, инициативата за опазване на общественото здраве тръгва от гражданите

Източник: Личен архив

Стефка Сарафова-Захариева е председател на сдружение „Зачатие“. В навечерието на Деня на репродуктивното здраве за 2015 с нея разговаряме за постигнатото от тази напълно доброволческа организация за двойките с репродуктивни проблеми у нас. Денят на репродуктивното здраве тази година ще се проведе под надслов "Неизясненият стерилитет - дългият път към мечтата" на 6 юни в Банско.- Разкажете ни какво представлява сдружение „Зачатие“ и в какво се изразява неговата дейност?

Сдружение “Зачатие” е израз на готовността на младите семейства с репродуктивни проблеми да излязат от тъмния ъгъл на своята болка и изолация и да кажат на обществото: “България има нужда от деца, а най-голямото щастие за нас би било да ги създадем и обичаме!”

При повечето заболявания хората не крият своята диагноза. Те се обединяват, правят сдружения, асоциации, общества, борят се за своите права, излизат пред медиите. Най-важното от всичко - говорят помежду си и се подкрепят. За съжаление, над бездетните двойки тегне все още някакво архаично клеймо, породено от незнание, страх и срам. Към огромната им болка се прибавя и чувството за изолация, безпомощност и неспособност да се справят със ситуацията.

Това, към което се стремим през всичките 11 години, откакто създадохме сдружение „Зачатие“, е именно да повишим осведомеността на българските граждани по проблемите на репродуктивното здраве.

Опитваме се да бъдем посредници между институциите, пациентите, специалистите, медиите и всички заинтересовани страни, да предоставяме актуална и адекватна медицинска, правна и административна информация на пациентите, да защитаваме интересите им, предоставяйки им не само морална, но и финансова подкрепа. От създаването си досега, ние непрекъснато се стремим проблемите на инфертилните двойки да не бъдат подминавани и игнорирани от обществото.

Много е важно да се подчертае изрично, че в сдружението работят само и единствено доброволци, които не получават възнаграждение за свършената от тях работа. Всеки един от тези хора е преценил за себе си, че щастието, което може да донесе с помощта си, е най-добрата награда за труда му.

 - Споделете с какви проблеми сте се сблъсквали и кои са най-значимите Ви успехи?

Проблемите през годините са били много, но един от основните, заради който решихме да създадем сайта и сдружението, беше липсата на информация на български език. Хората сме устроени така, че при сблъсък с даден проблем искаме да знаем как можем да действаме за разрешаването му. Когато сте в такава ситуация и Ви липсва информация, чувството на незнание и безпомощност, което Ви обхваща е ужасно. Имаш диагноза, но не знаеш нищо повече от това, което си чул в лекарския кабинет. Нито какво се е случило, нито какво предстои, нито какво да очакваш като резултат.

Също така искахме и открито да покажем на обществото, че хората с репродуктивни проблеми не се различават от останалите хора и че репродуктивните заболявания са просто още един вид заболявания, като някои от тях дори се лекуват сравнително лесно.

Започнахме бавно и решително, набелязвахме целите си и казусите, които трябваше да решаваме, а те не бяха малко. Основен проблем на хората  огромната цена на лечението в повечето случаи. Не говоря само за процедурите ин витро, защото едва между 5-10% от хората стигат до използването на асистирани репродуктивни технологии. За друга терапия и диагностика на репродуктивни проблеми от здравната каса се отделят по-малко от 10% от нужните средства. За да си направи пълен диагностичен пакет изследвания, което е задължително в повечето случаи за установяване на проблема, една двойка трябва да си приготви доста солидна сума. Липсата на всякакво финансиране от страна на държавата беше основен проблем, с който се заехме с приоритет.

Един от първите ни успехи беше създаването на Програмата за лечение на безплодието при жените на НЗОК, по която се отпускаха средства за лекарства за една ин витро процедура, през периода 2005-2008 г.Сдружение „Зачатие“ изигра важна роля и при създаването на Центъра за асистирана репродукция, който функционира от първи април 2009 година и финансира до 3 опита ин витро.

Инициирахме промени в Кодекса на труда, след получаването на доста оплаквания за неправомерни уволнения от работа, когато работодателят разбере, че жената се бори с репродуктивни проблеми и предстоят по-чести отсъствия за изследвания, прегледи и процедури, както и майчинство след това. Промените се състоят в това, че жените в процедура ин витро се ползват със закрила от уволнение също както бременните жени.

Подпомогнали сме финансово над 130 двойки през годините. Всички средства, които постъпват в сдружението под формата на дарения и продажбата на рекламна площ в сайта www.zachatie.org, се раздават под формата на средства за процедури и изследвания два пъти годишно.

 - За какво се борите сега и какви цели си поставяте за в бъдеще?

За доброволците от сдружение „Зачатие“, това е кауза за цял живот. Това е първородната ни рожба, както обичаме да казваме, и като повечето амбициозни майки, ние искаме най-доброто за детето си, така че сме си поставели още доста задачи за решаване.

От години полагаме много усилия в посока да убедим нашите управници, че  профилактиката на стерилитета е нещо много важно и трябва да се обърне внимание на това. Към момента, за съжаление, няма никакво финансиране на тази дейност и дори не се мисли за такова нещо на държавно ниво.

Основният въпрос в областта на репродуктивното здраве, който стои пред държавата, е как по-малко хора да стигат до необходимостта от ин витро. Държавата би трябвало да няма интерес да плаща скъпото лечение, ако може да осигури профилактика и превенция с много по-малко разходи. Ние нямаме култура за запазване на репродуктивното си здраве, а тя се създава на младини.

Затова много ни се иска нашата информационна кампания за тийнейджъри, наречена „Бъди в час по репродуктивно здраве“, да стане национална програма за информиране на младежите. Да се въведе задължителен час в училищата, който да се води от двама човека - специалист и доброволец, защото знаете децата се стряскат от бели престилки, но когато има някой, който им говори на разбираем език, интересът е по-голям.

Ние сме обучавали и деца-лидери от ученическите парламенти, които да изнасят презентации на тема репродуктивно здраве пред своите връстници. Интересът към нашата програма в училищата наистина е много голям, но, за съжаление, нямаме физическата възможност да покрием всички училища в страната само с нашите доброволци.

Друг проблем на този подход е, че за всяко отделно влизане в едно училище, ние трябва да получим разрешение от директора или от регионалния инспекторат по образованието. Ако всичко това влезе в учебната програма нещата ще се случват много по-лесно и повсеместно. Виждате, че нещата са обърнати – вместо от държавата и общините, инициативата за опазване на общественото здраве и интерес тръгва от гражданите, от майките, от доброволците. Ние сме готови да предоставим целия си труд и познания на държавата, стига тя да протегне насреща ръка и да поиска това.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

alabala     2015-05-30 13:41:47
Повече държавни ръководители трябва да прочетат това
Мария Веазрова - mishanta     2015-05-30 07:01:09
Изключително интервю, което трябва да стигне до високо
държавно ниво! Стефи, респект!
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Зачатие
реклама
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter