ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Иновативен робот за инвитро процедури разработиха в БАН

Puls.bg   |   14 октомври 2014   |   Коментари 1
   
   
Иновативен робот за инвитро процедури разработиха в БАН

Източник: iStockphoto

Робот за инвитро процедури, разработен в Института по механика в Българската академия по науките, получи златен медал на Пловдивския технически панаир през миналата седмица и бе отличен с приз за иновативен продукт.
 
Това съобщи днес при откриването на Деня на отворените врати в Института неговият директор проф. Васил Кавърджиков.
 
Роботизираната система позволява изключително прецизно и бързо да бъде открита яйцеклетката в работното пространство, да се запамети местоположението й и да се позиционира.
 
С нейна помощ се извършва оценка на сперматозоидите по форма и скорост, като се маркира най-подходящият от тях и след допълнителни манипулации се инжектира сперматозоидът в яйцеклетката.
 
Така процедурата се автоматизира почти изцяло, като изборът на сперматозоид е оставен в ръцете на оператор.
 
Роботът е част от разработките на фирмата „Микрона” към Института по механика и по него екип от учени работи от около 10 години, като през 2012 г. проектът получава финансиране по Оперативна програма „Конкурентоспособност”. Очаква се до месец системата да бъде инсталирана в инвитро клиника в България и да започне експериментална работа в реални условия.
 
В рамките на Деня на отворените врати в Института по механика, посветен на 145-годишнината на БАН, посетителите имаха възможността, освен ин витро робота, да разгледат и Отворената лаборатория по експериментална микро- и наномеханика.
 
Учените в лабораторията се занимават с разработване и изучаване на полимерни материали и с изследвания върху материала графен, наричан още „материал на бъдещето” заради своите уникални свойства за якост, гъвкавост, електрична и топлинна проводимост. Това го прави широко приложим в електрониката за създаване на различни видове покрития с възможност за предаване на сензорни сигнали, както и в редица други области.
 
Беше демонстрирана апаратура за измерване на електромеханичните свойства на кръвта. Посетителите бяха запознати с методите за установяване на наркотични вещества в кръвни проби чрез изследване на вискозитета на кръвта.
 
В направление „Биомеханика” бяха представени изследвания върху структурите и функциите на човешкия организъм на макро-, микро- и наноравнище. Изследванията са ориентирани към подобряване на диагностицирането и терапията на различни заболявания, както и към прилагане на нови подходи при проектиране на протези и ортези.
 
В процес на разработка от учените е екзоскелетон, който представлява робот, точно имитиращ движенията на човешкото тяло. Екзосклетонът може да се използва за извършване на корекции при двигателни проблеми.
 
В Института по механика при БАН работят 102-ма учени в различни научни области. Институтът работи по редица проекти по международни програми, вкл. такива на НАТО и НАСА, и си сътрудничи с организации и университети от Европа, САЩ, Япония. През 2014 г. в него се обучават 12 докторанти, сред които японец и индиец.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Анонимен     2015-02-03 10:05:40
Photo 2,1,3 предполагам са снимки, които не присъстват в текста, не е името на робота? :))
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Зачатие
реклама
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising