ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

НЗОК ще осигури над 189 млн.лв. за ин витро

Puls.bg   |   18 февруари 2014   |   Коментари 0
   
   
НЗОК ще осигури над 189 млн.лв. за ин витро

Източник : iStockphoto

Националната здравноосигурителна каса ще заплати дейностите за асистирана репродукция, започнали през миналата година. Това реши на редовното си заседание Надзорният съвет на касата.

 

За целта ще бъдат освободени средства по параграф "Резерв, включително за непредвидени и неотложни разходи" в Закона за бюджета на НЗОК за 2014 г. в размер на 189 573 лв.

 

С тях ще бъдат увеличени средствата за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ за дейности за асистирана репродукция, които са започнали през 2013 г. и ще завършат през тази година.

 

През миналата година болниците за репродуктивно здраве са отчели дейност за 1 189 573 лв., което е със 189 573 лв. повече от предвиденото.

 

Районните здравноосигурителни каси са извършили проверки на лечебните заведения за начина, по който са изразходвани средствата над предвидените в бюджета.

 

От 1 януари тази година финансирането на дейностите по асистираната репродукция е задължение на Министерството на здравеопазването.

 

По данни на първото национално представително изследване за репродуктивните проблеми у нас, около 145 000 двойки в България имат проблем със зачеването. Едва 5% от тях обаче са потърсили помощ.

 

Значим е и броят на хората, които вярват, че проблемите са психологически, както и на тези, които се подлагат на самолечение, а това може да доведе до задълбочаване на проблема.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Зачатие
реклама
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter