ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Стаменов откри нова болница за инвитро

Румяна Тасева   |   14 януари 2013   |   Коментари 14
   
   
Д-р Стаменов откри нова болница за инвитро

Източник: Личен архив

Известният и обичан от семействата с репродуктивни проблеми д-р Георги Стаменов откри нова болница за инвитро. Дейността на МБАЛ за женско здраве "Надежда" основно се фокусира върху асистираните репродуктивни технологии, дисциплина, в която екипът на д-р Стаменов е най-силен, като разширява обхвата си и включва медицински дейности по грижата за женското здраве за всички възрасти въобще.

Освен в насока инвитро, болницата ще работи и в областта на оперативната и консервативна гинекология, хирургия на гърдата и други, информира ни д-р Анелия Рачева, директор на болницата.

Болницата ще работи и в насока профилактика, мониторинг и превенция на рака на маточната шийка. Намеренията са да се създаде програма за масов скрининг на преканцерози. Като един от приоритетите се поставят дейностите по профилактика и лечение на рака на гърдата и мониторинг и профилактика на остеопорозата. Отделението по образна диагностика разполага с дигиталнен мамограф, дигитален остеоденситометър, скенер и друга модерна и необходима апаратура за цялостната медицинска дейност на лебечното заведение.

 

В болницата семействата могат да разчитат на цялостно медицинско обслужване от зачеването до раждането, като в компетенциите на персонала влиза и проследяването на бременността и лечение на патологичните състояния, които могат да възникнат по време на бременността, пренатална диагностика на плода, сподели д-р Рачева пред Puls.bg. Изградено е и неонаталогично отделение с второ ниво на компетентност, което отговаря на нуждите на здравите новородени и разполага с необходимата модерна апаратура за поддържането на жизнените функции при проблемни новородени, включително и на недоносени. Неонатологичното отделение е с капацитет да обгрижва общо 34 новородени, като разполага с 9 кувьоза за интензивни грижи. Началник на отделението е д-р Детелина Стоичкова.

 

 


 

 

Болницата разполага с три родилни зали, като едната е специално предназначена да посрещне нуждите на жените, желаещи да родят по естествен път без медицинска намеса, каза специално за Puls.bg Надежда Стаменова. Предвидена е специална зона за посетители. Поставено е „приятелско“ насочено към бебетата обгрижване и майките и бебетата имат възможността да са заедно след раждането. Предстои да бъде открито Училище за родители, като вече е изградено специално помещение с шведска стена.

Болницата разполага с 4 операционни зали. Една от тях е специално предназначена за осъществяване на цезарово сечение. Интензивният сектор е оборудван с 8 легла и необходимата апаратура за реанимация и интензивни грижи на пациентите.

Въпреки че болницата работи в насока женско здраве, включва и медицински дейности, свързани с репродуктивни проблеми при мъжа. Проблемното забременяване се дължи колкото по причини на жената, толкова и по причини, идващи от страна на него и двойката общо. Затова екипът включва и съответните специалисти по андрология и урология. Изградена е и съответната андрологична лаборатория.

Други лаборатории, необходими за обслужването на пациентите с репродуктивни проблеми, са лабораториите по имунология и генетика.

 

 Болницата ще кандидатства за сключване на договор със здравната каса. Това е процедура, която в момента предстои да стартира за всички болници в страната, стана ясно от думите на министъра на здравеопазването Десислава Атанасова, присъствала на откриването на болницата. Самата тя оценява наличната апаратура като модерна и от висок клас. Въпреки че от тази година заплащането на дейностите по инвитро се прехвърли от здравното министерство към НЗОК, проблеми с реализирането на отделените за тази година 15 млн. лева за инвитро няма да има, уверяват тя и директорът на Фонда за асистирана репродукция, д-р Николай Лалев. Договорите между клиниките и здравната каса започват да се подписват от февруари. Подаването на молбите за финансиране, разглеждането и одобрението им продължава да се осъществява по изградения и вече познат механизъм – те се подават във Фонда за асистирана репродукция, където се разглеждат и одобрените се пренасочват към НЗОК.

 

За да може едно семейство да се възползва от възможността за финасиране на опит инвитро от страна на държавата, избраното за целта лечебно заведение следва да има договор със здравната каса. За улеснение на хилядите семейства, чакащи за инвитро, клиниките по репродуктивно здраве от самото създаване на фонда развиха дейност да сътрудничат максимално на двойките при оформянето на необходимата документация за кандидатстване по финансирането.

Пред медии д-р Николай Лалев многократно заяви, че сроковете при подписването на договорите между лечебните заведения и НЗОК ще бъдат спазени и семействата могат да бъдат спокойни, че няма да има прекъсване или забавяне на процедурите по финансирането на инвитро опитите и дори напротив, в сравнение с миналата година уреждането на тези въпроси се движи по-напред във времето.

МБАЛ "Надежда" се оформя като най-голямата болница, работеща в насока асистирани репродуктивни технологии и профилактика и лечение на заболявания при жената, не само у нас, но и на балканския полуостров.

Д-р Стаменов и екипът му са особено популярни сред българските семейства с репродуктивни проблеми с човечността си и високата ефективност на инвитро процедурите, достигащи 38% успеваемост независимо от възрастта на жената, каквато могат да посочат водещи западни клиники.

В процес на изграждане към болницата е изследователски център, който ще има амбицията да работи за напредъка на медицината у нас в областта на репродуктивните технологии. В него се предвижда извършване на клинични проучвания и анализ на дейността и успеваемостта по прилаганите в болницата репродуктивни технологии с цел подобряване на резултатите и евентуално въвеждане на непознати у нас иновативни подходи, поясни д-р Рачева.

МБАЛ за женско здраве „Надежда“ се намира в жк. „Красна поляна“, ул. „Блага вест“ 3, пряка на бул. „Никола Мушанов“ (N 120).


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (14)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

verka.piperka     2014-05-14 11:47:46
обнадеждена съм от др. стаменов от неговите постижения
nqkoi     2014-04-24 16:36:58
Доколкото знам д-р Стаменов е акушер-гинеколог и специалист по репродуктивна медицина, а не психолог...
Ваня     2014-04-22 17:00:55
На същото мнение съм.Не е най-добрия.Куца му психологията и работи избирателно.
Blagi     2014-04-19 16:41:31
Д-р Стаменов може да е добър специалист,но не е само той.\"Звезден \"д-р ,но само на звездите,които величаят.Не е обаче психологп и не се отнася еднакво към всичките си пациентки.Разочарована съм от него-първо като пациентка и второ като негов колега.Не може да ти казва след процедура-\"ако стане -стане,ако ли не-всеки по пътя си\".Как действа това на психиката на една жена,която желае да стане майка.Къде отива надеждата.Или това е начин да се отърве от тези,които го затрудняват.
Вера Златарева     2013-03-24 02:42:08
Д-р Стаменов и целият му екип са изключителни професионалисти и преди всичко ХОРА-сърдечни,чувствени,благородни и готови на всичко, за да направят всяко семейство,помолило за помощ,щастливо.Те са пример за истинския Доктор и за съжаление са единствени в България.
Д-р Стаменов и Д-р Сигридов,Благодаря Ви за прекрасното момиченце,което освен,че помогнахте да се появи на бял свят,я спасихте два пъти да не я изгубя.
14 намерени, страница 1 от общо 3  1   2   3   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Зачатие
реклама
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter