ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

5 въпроса за спермата

Puls.bg   |   04 януари 2013   |   Коментари 3
   
   
5 въпроса за спермата

Източник: iStockphoto

За да се зачене бебе, е необходима само една яйцеклетка и един сперматозоид. Но докато жената отделя само една гамета на месец, мъжът изхвърля милиони сперматозоиди само при един полов акт. Защо е нужно това и застрахова ли го него това количество от стерилитет?

Невъзможно е да се отговори на тези въпроси в един материал. Ето отговорите на основните, за начало...
 

1. Колко време след отделянето на спермата сперматозоидите са жизненоспособни?

Зависи от много фактори. Например, къде се отделя спермата. При изхвърлянето й на открити повърхности спермата изсъхва и сперматозоидите загиват. Те оцеляват по-дълго във водна среда, например при взимането на душ или топла вана, заради влагата и топлината, но при този вариант вероятността сперматозоидите да „намерят“ пътя към яйцеклетката е нищожен, тоест трудно може да се постигне зачеване при полов акт в банята.
Попаднали във влагалището сперматозоидите могат да оцелеят не повече от пет дни, което зависи, отново, от редица условия. Шансовете да се постигне зачеване при акт, който е извършен 2-3 дни преди овулацията на жената, са реални.
 

2. Какво количество сперма е необходимо, за да се постигне бременност?

Достатъчен е един сперматозоид, за да се постигне бременност. Природата обаче е създала механизъм, по който оплождането да се осъществява от най-добрия сперматозоид. При еякулацията мъжът отделя близо 100 млн. сперматозоиди. Според доклади на Световната здравна организация при по-малко от 20 милиона на милилитър сперма съществува риск от затруднения при желание за постигане на бременност.

Защо е необходимо такова голямо количество, след като е достатъчен само един? Отговорът се крие в „редицата условия“. За да срещнат яйцеклетката, сперматозоидите изминават дълъг път – преминават през вагината, навлизат в матката, намират и се спускат във фалопиевите тръби, мястото, където се осъществява оплождането. При това пътуване сперматозоидите се сблъскват с редица неблагоприятни фактори, което унищожава немалка част от тях – например, по-киселата среда във влагалището, която въпреки че се е променила по време на фертилния период на жената към по-алкална, пак е кисела за тях.
Продължителността на живот на сперматозоидите е ограничена, което зависи също от редица фактори, но от страна на мъжа, като генетични, здравословно състояние на организма, пълноценно хранене, осигуряващо ценни белтъчни и други вещества, заболявания в миналото и др.

До яйцеклетката стигат най-бързите и здрави сперматозоиди. Сливането с нея се постига от този, който успее да преодолее защитния й покривен слой, а това отново е признак за отличното му качество.


3. Има ли начин да се подобри качеството на спермата?

Всъщност, правилата, за да се поддържа добро качество на спермата, са същите, които важат за поддържане на добро общо здраве на организма.

Категорично вредно въздействие върху потенциала на сперматозоидите има тютюнопушенето. Медикаментите и излагането на токсичното въздействие на някои вещества и елементи, като пестициди и тежки метали, убиват сперматозоидите. Освен тяхното избягване се налага и ограничаване консумацията на алкохол. Неблагоприятен е ежедневният прием и големите количества.

 

Температурата при скротума винаги трябва да е по-ниска от тази на тялото, тъй като топлината значително редуцира количеството на жизненоспособни сперматозоиди и производството на качествена сперма. В този смисъл редно е да се избягват горещите вани, душове, облекло, което задържа топлината, тясно бельо и панталони, които затрудняват топлообмена и кръвообращението.

 

За да са здрави и издръжливи сперматозоидите, е необходимо и придържането към здравословен начин на хранене и съблюдаване на телесното тегло.

1   2  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Zoq     2018-03-06 08:17:22
Kak da Abremene sled spontalniq abotr
asan     2014-01-24 22:48:00
siekyim anani zi
Pleven     2013-01-05 13:23:20
Velika statia
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Зачатие
реклама
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter