ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хипоспермия - има ли място за притеснение?

Puls.bg   |   12 декември 2012   |   Коментари 0
   
   
Хипоспермия - има ли място за притеснение?

Източник: Istockphoto

Хипоспермията представлява необичайно нисък обем на еякулата (спермата). Състоянието не трябва да се бърка с олигоспермия, диагноза, която се поставя при нисък брой сперматозоиди.

Нормално количество на еякулата е около 1 - 5,6 мл, въпреки че този обем варира значително според емоционалното и физическо състояние и сексуалната активност на мъжа.

За хипоспермия се говори тогава, когато количеството на еякулата е под 2 мл.

От общия обем на еякулата около 1% са сперматозоиди. Хипоспермията може да представлява проблем за репродуктивността на мъжа само, ако е съчетана с олигоспермия.

Причините за наличието на хипоспермия могат да са различни. Ниските нива на фруктоза в спермата водят до ниско ниво на рН и респективно до запушване на семенните мехурчета, които произвеждат 70% от семенната течност.

Запушването на семенните везикули или в еякулаторните пътища поради появата на кисти е често срещана причина за хипоспермия.

Специалисти съветват при съмнения за подобен проблем да се направи консултация с лекар специалист, за да се избегнат по-сериозни здравословни или репродуктивни проблеми.


Ретроградната еякулация е рядко срещана причина, но също може да доведе до намален обем на спермата.

Ретроградната еякулация представлява връщането на сперматата назад през уретрата към пикочния мехур вместо към външния и отвор върху главата на пениса при мъжа. Вследствие на това при оргазъм се отделя малко или никакъв еякулат – настъпва „сух оргазъм”. Основният проблем, свързан с ретроградната еякулация е намаленият фертилитет на мъжа.

Клинично ретроградната еякулация протича с намален по обем до липсващ еякулат и отделянето на мътна урина след оргазъм. Обикновено няма промяна в субективната оценка на оргазма, но не рядко чувствителността е променена. Основният проблем, който възниква, е невъзможността за постигане на бременност.

Този проблем засяга най-често мъжете, страдащи от диабет или от диабетна невропатия (увреждане на нервите).
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от Зачатие
реклама
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising