ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Таня Тимева: Има шанс за жените с рак на гърдата да родят здраво дете

Puls.bg   |   12 юли 2012   |   Коментари 2
   
   
Д-р Таня Тимева: Има шанс за жените с рак на гърдата да родят здраво дете

Източник: САГБАЛ „Д-р Щерев”

Д-р Таня Тимева е висококвалифициран специалист в областта на акушерството, гинекологията и репродуктивната медицина. Завършила е Медицинския университет в София. Част е от екипа на доц. Щерев от 1998 г. Медицински директор е на САГБАЛ „Д-р Щерев” от самото създаване на болницата.
Д-р Тимева има следдипломни квалификационни курсове в областта на ултразвукова и доплер-ехографска диагностика, колпоскопия, нови репродуктивни методи, генетика, молекулярна патология и пренатална диагностика на вродените аномалии и наследствени болести, криопрезервация при пациенти с онкологични заболявания, ендоскопски методи в репродуктивната. Завършва курс по добра клинична практика и медицинска педагогика. медицина.Придобива и магистърска степен по  по здравен мениджмънт.  
Специализирала е в авторитетни клиники по асистирана репродукция в Солун, Брюксел и Любляна.
Има участия в национални и международни комитети.
През 2003 г. печели конкурс към Министерство на образованието и науката и става ръководител на научен проект № МУ-Л-1303/03, защитен по-късно.
Била е консултант на НЗОК по програмата за лечение на безплодието при жената през 2006 г. и 2007 г.
Участва в работна група към Министерство на здравето за допълнение и изменение на наредба №28.
През април, 2011 г. е избрана за представител на България в категория „клиницист” към Комитета на националните представители на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE) с четиригодишен мандат.Д-р Тимева, може ли жена, претърпяла лечение на рак на гърдата, да се надява да има своя рожба?

Резултатите от изследвания недвусмислено показват, че химиотерапията води до изчерпване на яйчниковия резерв и инфертилитет при жената. Въпреки това има начини да се помогне на жената да роди свое дете. В този случай трябва да се има предвид, че бременност може да се планира за период от 2 – 5 години след лечение на рак на гърдата.


За да се реализира това желание трябва да се предвидят някои постъпки в тази насока още с поставянето на диагнозата и предвиждането на терапията на заболяването.


Начините за запазване на фертилитета зависят от конкретния вид на тумора, терапията, както и от времето, с което разполагат специалистите по репродуктивна медицина преди старта на лечението. Методите, които могат да се приложат са свързани със съхраняване на яйцеклетки, ембриони и яйчникова тъкан.


Основно средство за запазване на бъдещия фертилен потенциал, който показва успех на практика е ин витро оплождане с криопрезервация на яйцеклетки и ембриони преди химиотерапия. Това има и допълнителни психологически ползи за жената.

Споменавате три възможности за съхранение на фертилитета, като сочите два от тях за по-успешни... Защо?

От трите възможности, замразяването на ембриони е за предпочитане при запазване на фертилитета на жени с диагноза рак на гърдата, тъй като е с най-висок шанс за постигане на бременност след успешното лечение.

Естествено, важни условия за приложението на този метод е възможността и наличието на достатъчно време за хормонална стимулация преди химиотерапията, наличие на партньор или желанието и готовността за използване на донорски сперматозоиди за извършване на процедурата по ин витро оплождане. Получените ембриони биха могли да се замразят на всеки етап от развитието си (2-ри - 5-ти ден) и да се съхраняват с цел използване след приключване на лечението.

Криопрезервацията на яйчникова тъкан би могла да се приложи в случаите, когато няма достатъчно време за хормонална стимулация преди започването на антитуморното лечение, когато яйчниците не реагират на стимулацията, при момичета преди пубертета или в случай, че туморното заболяване не позволява хормонална стимулация (хормонозависими тумори и др.) Не е за подминаване обаче следният въпрос - към момента в България няма регулация на криопрезервацията на яйчникова тъкан, тъй като тя не е включена към наредба 28 по АРТ, третираща единствено замразяването и съхранението на яйцеклетки и ембриони.

А има ли риск от развитие на туморно заболяване от приложението на ин витро процедура? Въпрос особено важен за жените, преживели диагноза и лечение рак на гърдата...

Според анализа на литературните данни, общият риск от ракови заболявания, както и рискът от рак на гърдата, не се увеличава след ин витро процедура.

Знаем, че раковите заболявания до голяма степен са генетично обусловени. Това се отнася и до рака на гърдата. Има ли начин да избегнем повтарянето на лоши гени в поколението?

Данните показват, че между 10% и 20% от случаите с ранна поява на рак на гърдата могат да се свържат с BRCA гена - BRCA1 и BRCA2 мутации. Носителите на BRCA мутации представляват от 5% до 10% (около 13,750–27,500 жени в САЩ) от всичките случаи на рак на гърдата. Опции за засегнатите семейства, които биха искали да се сдобият със здрава рожба, която не е носител на тази генна мутация са естествено забременяване и генетично изследване на плода (пренатална диагностика) или ин витро оплождане и предимплантационна генетична диагностика и поставяне в матката само на ембриони без мутации по изследваните гени.

 

След първото приложение на предимплантационна генетична диагностика през 1990 г., този метод става важна част от настоящите техники за изследване на генетичните нарушения и е установена клинична възможност в репродуктивната медицина. Пример за това е раждането на дете през януари 2009 г. в обременено семейство, което не е носител на гени, свързани с риск от рак на гърдата. Това е начин за ограничаване разпространението на заболяването сред популацията.

Този метод се прилага и в нашата болница от миналата година, в сътрудничество с италианската международна лаборатория „Генома“, световен лидер в молекулярната генетика и предимплантационната генетична диагностика с над десетгодишен опит в сферата си на работа.

Молекулярно-генетичната лаборатория е сред малкото сертифицирани в света за извършването на такъв вид дейност, чиито специалисти ежедневно обработват проби от цял свят.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Tatyana Ivanova     2012-09-13 15:16:51
Pozdravlenia,D-r Timeva!!!
Bog da Vi blagoslovi i vaznagradi.!!
Цветанка Петрова     2012-08-11 20:56:26
Чудесен екип Перфектен специалист! Благодаря на Др Тимева и екип!!!!
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Зачатие
реклама
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter