ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Проблемът мъжки стерилитет в съвременното българско общество

   
   
Проблемът мъжки стерилитет в съвременното българско общество

Източник: Dreamstime

Нали сте гледали онзи филм, в който главният герой се събужда сутрин и изживява един и същи ден отново и отново, докато успее да промени хода на събитията? По същия начин се чувствам всеки ден, сякаш едни и същи неща се случват, едни и същи проблеми, недовършени дела и неразрешими дилеми. А как искам утре да се събудя не в днешния, а в утрешния ден и всички проблеми да са изчезнали.

Вчера последният за деня пациент ми каза: “Докторе, никога дори и не съм си представял, че ще стигна дотук.” Сякаш остаря пред очите ми. Ръкува се за довиждане и затвори вратата след себе си.

Разбирам го. Ние живеем в измислен свят. Липсата на информация запълваме с илюзии. Смятаме, че ще живеем вечно, че ще сме здрави завинаги и че ще имаме деца в мига, в който пожелаем това.

Но в реалния живот 15% от населението във фертилна възраст се сблъсква с проблемите на безплодието пряко, грубо и директно. Това е сериозна здравна грижа, която се дължи на много на брой и най-различни заболявания както при мъжа, така и при жената, а в 25% и при двамата партньори. Материята е трудна, интердисциплинарна, изисква работата в екип на много хора, наличие на скъпа апаратура и висококвалифицирани специалисти.

Много пациенти изминават дълъг и труден път, преди да стигнат до правилния специалист и до адекватното поведение и лечение. В един идеален вариант след едногодишни опити за забременяване хората трябва да се обърнат за помощ. Но аз работя тук и сега и искам да знам защо не става като в идеалния вариант. Ако знам кои са тесните и трудни участъци от пътя, може би ще мога да го съкратя и облекча. Вярно, мъжете не обичат да ходят на лекар. Но може би има и други причини. Затова попитах няколкостотин мъже кое ги е забавило по пътя към решаването на проблемите им. И ето какво ми отговориха.

 

Срам - защото било интимна област, как ще споделят с чужд човек. Мъжете не са научени да говорят за своите болки и здравни нужди. Затова дълго време крият оплакванията си и едва когато болката стане нетърпима, отиват на лекар. Но когато едно заболяване е открито навреме и лекувано правилно, много по-вероятно е то да не доведе до трайни и непоправими увреждания, отколкото ако е търпяно дълго време нелекувано и се е превърнало в хроничен проблем.

Страх - и то много интересна версия, страх от раково заболяване. Понякога при нетуморни заболявания, като например при варикоцеле (това са просто разширени вени, по които се оттича венозната кръв от тестисите). И една лека болка в резултат варикоцеле веднага се асоциира с рак.

Страх от манипулации - инжекции, преглед на простатната жлеза, операции...

 

 

 

1   2   3   4  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (15)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Георги Петров     2013-02-04 08:02:04
Много голямо значение за репродуктивната функция на мъжа има освен здравословното хранене и здравословен начин на живо и МАСАЖ НА ПРОСТАТАТА И ТЕСТИСИТЕ. Този масаж, изключително много подобрява количеството и качеството на спермата и тестотерона. Много ефективно е, този масаж да се прави с вибромасажор, всички видове, а при липса на такъв се прави ръчно по следният начин: хващат се половите органи, или само тестисите, като китка цвете и със рязки придърпвания на горе така че ръката се плъзга по корема, се предизвикват енергични вибразий, които масажират много ефикасно както простатата, така и тестисите. Тестисите могат да се масажират допълнително, като се търкалят между дланите, със умерен натиск. Тези масажи допринасят твърде много за репродуктивната функция на мъжа, а такасъщо и за повишаване на неговата потентност. Петров - Натуропат.
Силвия     2013-01-09 06:22:45
Някои- малоумници предимно. В рода на мъжа ми 2 години ме гледаха под лупа защо не забременявам, след което султан Александър благоволи да си направи спермограма, само за да се установи, че проблемите са много и всички са при него. Идва ми да го удуша за изгубените ми две години в сълзи, молби и клетви да спре цигарите и да отиде да си направи една спермограма... А аз съм на 36 години и половина. Държавата ни е трагична и повечето глупаци, които я обитават, също - немалка вина за това имат и семействата, в които тези глупаци са израстнали и са възпитани.... Основен извод - гледайте, когато се жените, сляпата неделя не винаги е щастлива.
Rado     2012-07-11 14:56:12
kakvo stava kogato prichinata ne se nameri, pochva da se tursi vinata glavno v jenata i sichki rodnini mislat che ne moje da zabremenee i e vinovna
Нина     2012-07-07 14:47:04
Крайно време е да излезем от средновековните представи за ролята на мъжа и жената в създаването на потомството!
д-р Цончев     2012-07-04 19:15:36
В последно време това отношение постепенно сякаш се променя, или поне аз така се надявам.
15 намерени, страница 1 от общо 3  1   2   3   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Зачатие
реклама
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter