ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

НЗОК, БЛС и БЗС подписаха Националния рамков договор за 2012 г.

Puls.bg   |   22 декември 2011   |   Коментари 4
   
   
НЗОК, БЛС и БЗС подписаха Националния рамков договор за 2012 г.

Договорното начало между лекарското съсловие и здравната каса е напълно възстановено, както и договарянето на цените и обемите вече е част от Националния рамков договор 2012, което се определи от председателя на Българския лекарски съюз, д-р Цветан Райчинов, като най-големия успех за година. Това каза той при подписването на НРД за следваща година, който се състои от два отделни и самостоятелни документа, съответно за медицински и дентални дейности.

 

Подписи сложиха д-р Нели Нешева, управител на НЗОК, д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС и д-р Борислав Миланов, председател на Българския зъболекарски съюз.


С приетите промени в Закона за здравното осигуряване, се възстанови договарянето на обеми и цени на медицинските дейности между договорните партньори.

При подписването бяха представени новите възможности за лечение в първичната и специализираната извънболнична медицинска и болничната помощ.

Личните лекари получават повече възможности. От началото на следваща година ще провеждат диспансерно наблюдение на повече заболявания в областта на ендокринологията, сърдечносъдовите и др. болести. Вече се допуска да назначават високо специализирани дейности при хронични заболявания.

Новост е, че при необходимост от консултация със специалист, тя може да бъде извършена директно при него без предварително да е получавано направление от личния лекар. Прегледът отново ще се заплаща, но в случай, че се налага последващи изследвания и консултация с друг специалист, те вече се поемат от здравната каса.

НЗОК ще заплаща и някои нови клинични процедури за провеждане на хемодиализа и химиотерапия, както и диспансерно наблюдение на онкоболни.

Променя се и размера на стойностите, покривани от касата, за някои дейности. С лев и 50 стотинки повече ще се заплаща преглед при специалист. По съществено ще е заплащането за пакет физиотерапия  - с 9 лв. Завишаване на средствата има за рентгенология, патоанатомия, както и при паразитология и вирусологията.

Повече подробности можете да научите в приложения документ.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (4)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

стилиян от щумен     2012-01-11 12:09:42
какво нозк мелдициски в българия управите
Анелка     2011-12-29 17:18:08
Крайно време е да се вземе решение относно прилагането на кетогенната диета и в България.Какво да правят хората резистентни към медикаменти?Необходимо е да се обучат специалисти невролог и диетолог и да се помогне на много хора с труднолечими заболявания.Важно е да се извършват структорни промени,а не да се подтискат симптомите на болеста с медикаменти.Тази диета се прилага в много страни ,но за съжаление не и тук .Вярвам че,ще се намерят средства и тук нормално да се лекуват хора резистентни към лекарства.
светла     2011-12-27 18:52:14
И аз мисля като господин Димитров много по важна е профилактиката на хората отколкото последващо лечение.Знам ,че някой ще кажат - това зависи от вас самите нека се помисли всяка година да имаме право на редица профилактични прегледи.
Димитър Димитров     2011-12-27 17:25:39
Как се разтълкува думата "здравеопазване"? Според мен това означава опазване на здравето, човек да не се разболява, а лечението е втората грижа на здравеопазването. Но, очевидно тази дума се тълкува обратно, което е в интерес на фармацевтичните фирми и конвенционалната медицина. Отдавна е известно, че превенцията на заболяванията е по-ефективен, по евтин метод, отколкото да се лекува вече заболелия. Но по меркантилни съображения третата по-печалби промишленост в света-фармацевтичната-тръби: "Вие се разболейте, ние ще ви лекуваме". Не случайно в годините на икономическа криза тази промишленост процъфтява. Нашето здравеопазване не пада по-долу. никъде не е обявява колко процента от разходите ще отидат за превенция на заболявания.
4 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter