ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Здравната система стимулира порочни практики

Puls.bg   |   25 ноември 2011   |   Коментари 1
   
   
Здравната система стимулира порочни практики

източник: Dreamstime

 

Здравеопазването е изпаднало в комерсиализъм, признава министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов. По думите му системата стимулира порочни практики.
 
 
„Ясно е, че тези практики на места са започнали да се услаждат.“, допълни той пред bTV, цитирана от Dnes.bg. В този смисъл д-р Стефан Константинов даде за пример начина на организиране на клиничните пътеки.
 
 
Според шефа на здравното министерство ролята на пътеките като източник на финансиране за болниците трябва непрекъснато да се намалява.
 
 
Д-р Стефан Константинов коментира и случая с починалата родилка Н. У. в столичната САГБАЛ „Шейново“. „Когато има такива трагични случаи, е много важно да кажем какъв е организационният проблем и след това каква е личностната грешка, ако има такава.“, каза министър Константинов.
 
 
Първоначалното разследване показа, че родилката е ходила неколкократно, но вместо да бъде приета в болницата, е отпращана вкъщи. Несериозно е да се твърди, че тя не е искала, отсече здравният министър.
 
 
„Близките ги разбирам, но не бива да настройваме лекари срещу пациенти и пациенти срещу лекари.“, призова още той.
 
 
Проверките по случая продължават. След една седмица предстои да се разбере финалният резултат и защо се е наложило родилката да бъде интубирана. Ако има пропуски, лицата ще бъдат наказани, гарантира д-р Стефан Константинов.
 
 
Ръководителят на здравното министерство каза още, че уважава лекарите в „Шейново“, но има някои практики в болницата, които са на ръба и преминават правилата
 
 
Случаят с починалата родилка доведе до подаването на оставка от страна на директора на софийската болница д-р Иван Костов. Неговото място зае д-р Таня Андреева.
 
 
Министърът очаква от новия директор на болницата да разграничи много ясно докъде стига интересът на здравното заведение и този на пациента.
 
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

dakata1962     2011-11-25 13:27:22
просто нямаме здравни работници , са едноли4ни тьрговци ,това го има сама вбг. а затова куца здравеопозването,като беден народ препорь4вам на министьра да вземе опита на Испания там се плаща , и копуването на лекарства с рецепта се плаща само 30 процента от стойноста
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter