ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

807 българи се нуждаят от трансплантация на бъбрек

Puls.bg   |   24 октомври 2011   |   Коментари 0
   
   
807 българи се нуждаят от трансплантация на бъбрек

източник: Dreamstime

В Европа над 56 хил. души имат нужда от трансплантация на орган или тъкани. Според статистиката у нас от животоспасяващите операции се нуждаят над 860 души, като най-много са чакащите за бъбрек – 807 души.

 

 

Награди на координатори по донорство бяха връчени по време на Европейския ден на донорството, който се отбелязва на 22 октомври. За първи път у нас се раздават награди за принос в развитието на тази дейност.

 

 

За цялостен принос в развитието на донорството бяха наградени проф. д-р Параскева Стаменова от СБАЛНП „Св. Наум”, проф. д-р Милан Миланов – УМБАЛСМ „Н. Й. Пирогов” и доц. д-р Вилиян Платиканов - УМБАЛ „Св. Марина” – Варна.

 

 

За високи постижения бе отличен и координаторът по донорство д-р Петко Загорчев от МБАЛ Шумен. Призовете бяха връчени от заместник-министъра на здравеопазването д-р Кирил Добрев и директора на Изпълнителната агенция по трансплантациите (ИАТ) доц. Силви Кирилов.

 

 

Европейският ден на донорството бе официално отбелязан на 22 октомври в Градинката на донорите в парка „Заимов” в София. Инициативата е част от Националната кампания в подкрепа на донорството, организирана от Министерство на здравеопазването и ИАТ с подкрепата на БЧК, Националната пациентска организация, Българския съюз на трансплантираните, Нов Български университет и Националния дворец на децата. С помощта на Регионалните здравни инспекции и БЧК подобни инициативи бяха организирани във всички областни градове в цялата страна.

 

 

На тържеството бяха връчени и награди на победителите в Националния конкурс за рисунка за ученици от 7 до 12 клас. Темата беше мотото на Националната кампания в подкрепа на донорството - „Частица от теб може да бъде за някого целия свят”. В конкурса участваха близо 300 творби.

 

 

Победителите са Даниела Караиванова от Бургас, Лилия Петрова от Хасково и Александър Ангелов от София. Специални награди получиха Мария Сиракова от Пазарджик и Нона Кузманова от София, както и Петър Петров също от София.

 

 

С поощрителни награди бяха отличени учениците от Ресурсен център Благоевград, Димитър Апостолов от Средно специално училище за деца с увреден слух – София, Лиляна Кафтанджиева от Помощно училище „Др. Манчов” Велинград, както Вероника Дратанова от Варна, която участва с компютърна анимация.

 

 

Наградите бяха връчени от популярни лица, които подкрепят кампанията – Адриян Рачев - Румънеца, Евгени Димитров – Маестрото, Георги Милчев – Годжи и Борис Солтарийски.

 

 

В памет на последните донори през тази година бяха засадени две рози. С едноминутно мълчание и запалена свещичка беше почетена и паметта на всички донори у нас.

 

 

Европейският ден на донорството е организиран за първи път през 1996 г. от проф. Филип Морел, който работи в Университетската болница в Женева. Целта е да се популяризира донорството, тъй като то стои в основата на трансплантациите. Тези сложни операции са единственият шанс за живот на хиляди хора.

 

 

От 1998 г. Европейският ден на донорството започва ежегодно да се подготвя от Съвета на Европа. Досега домакини на основното събитие са били 11 различни държави – Швейцария, Австрия, Португалия, Швеция, Кипър, Гърция, Турция, Ирландия, Словения, Германия, Грузия.

 

 

В България Европейския ден на донорството се отбелязва за втора поредна година.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter