ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Първият „Център за обществена подкрепа“ отвори врати

Puls.bg   |   20 април 2011   |   Коментари 0
   
   
Първият „Център за обществена подкрепа“ отвори врати

80 деца в риск от изоставяне ще получават грижи в първия „Център за обществена подкрепа”, който отвори официално врати. Той се изгради на мястото на първия закрит Дом за медико-социални грижи (ДМСГ) на Министерство на здравеопазването в град Тетевен.


От ДМСГ бяха изведени в семейства 27 изоставени деца. Сега те, заедно с родителите си и още 53 деца в риск, получават възможност за безплатни консултации, временен престой и медицински грижи в „Центъра за обществена подкрепа”. Право на същите услуги ще има и всяко друго семейство от областта, което се окаже в риск да изостави децата си.


Министерството на здравеопазването продължава процеса на преструктуриране на домовете за деца до 3 години в подобни центрове. Всички малчугани в тях трябва да бъдат върнати в биологичните им семейства или настанени в приемни през следващите 15 години. Първите 9 дома – в Перник, София, Габрово, Монтана, Русе, Пловдив, Търговище и Пазарджик, ще бъдат закрити още в следващите 5 години.


Съществуват още 32 Дома за деца до 3-годишна възраст в страната, където са настанени 2334 деца, като едва 0,7% от тях са сирачета.


Най-честите причини, поради които родителите изоставят децата си в домовете, са социално-икономически проблеми, липса на умения или капацитет за отглеждането им, здравословни проблеми, насилие в семейството, нежелано или преждевременно раждане. Анализи на Министерство на здравеопазването обаче сочат, че при подходяща политика, децата могат да се върнат в семейна среда и да бъде предотвратено изоставянето им.


Водещ принцип в процеса на извеждане на децата от институциите ще бъде интереса на детето. Затова първо ще се търси начин то да бъде върнато на биологичните му родители, да бъде настанено в семейна среда или в условия, близки до такава. За тази цел усилията на държавата ще се насочат в оказване на социална подкрепа на родителите, които трудно могат да се грижат за децата си.


Част от проекта е именно изграждането на Центровете за обществена подкрепа, в които ще има семейно-консултативни центрове, където бременните жени и майки с деца да получават помощ, консултативно-лечебни кабинети, където ще се проследява развитието на децата и жилища за децата със сериозни увреждания.


Финансирането на преструктурирането на домовете за деца до 3 години на здравното министерство се осъществява по ОП „Регионално развитие” и ОП „Развитие на човешките ресурси”. Очаква се по тях да бъдат усвоени над 26 млн. лв. Процесът е част от цялостната „Визия за деинституционализация на децата в РБългария”.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter