ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Българинът се чувства здрав, според национално проучване

Puls.bg   |   18 март 2011   |   Коментари 0
   
   
Българинът се чувства здрав, според национално проучване

Над 90% от българите оценяват здравето си като „добро“, „много добро“ и „отлично“, а 50% смятат, че здравето им не е изложено на риск, сочат данни от национално представително проучване за здравния статус на населението в България. То включва здравноосигурени хора на възраст между 18-70 години от София и областните градове в страната.


18,8% от участниците смятат, че са изложени на риск от сърдечно-съдови заболявания и сърдечен удар, а едва 1,3% считат, че са застрашени от ракови заболявания през следващите 5 години. В сравнение с данните на Националния статистически институт към 2009 г., които показват, че нивото на смъртността от сърдечно-съдови заболявания в страната надхвърля 51%, а това от ракови заболявания - 28%.


Успоредно с тези резултати проучването на Philips сочи, че 19,5% от българите се притесняват от влошаване на зрението, а 16,9% от проблеми с опорно-двигателния апарат. Като цяло над 50% от участниците в проучването смятат, че здравето им не е изложено на риск.


В сферата на диагностиката и лечението, над 53% от запитаните са на мнение, че медицинското оборудване в България не е достатъчно, а над 45% считат, че развитието на съвременните технологии в медицината ще им позволи да живеят по-дълго.


Прогнозира се, че до 2050 г. 50% от хората в развитите държави ще страдат от хронични заболявания. Затова “инвестицията в превенция трябва да бъде точно толкова мащабна, колкото тази в лечението. Здравното образование и култура на населението са особено важни, тъй като броят на хората с хронични заболявания расте. Като помагаме на хората да разберат последиците от начина си на живот, можем да подобрим тяхното здравословно състояние и да намалим рисковете от заболявания.“, коментира по време на пресконференция проф. Емилия Христова, председател на Асоциацията на българските неонатолози.


Според глобалните тенденции в грижата за здравето, застаряването на населението по света се развива с темпове, каквито не са били наблюдавани до сега. Ако през 2000 г., броят на хората на възраст над 60 г. е бил 600 милиона, то през 2006 г. тази цифра надвишва 700 милиона, а до 2050 г. се очаква техният брой да се утрои и да достигне 2 милиарда души.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Еднократно завишено кръвно прави ли ме хипертоник?

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising