ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Диетата от значение при чернодробна стеатоза

Puls.bg   |   24 септември 2007   |   Коментари 1
   
   
Диетата от значение при чернодробна стеатоза

Богатите на прости въглехидрати храни могат да допринесат за развитието на стеатоза на черния дроб, която да доведе в последствие до чернодробна недостатъчност и смърт. Това предполага, че промени в хранителните навици могат да ни предпазят или дори да излекуват заболяването. Направено е проучване с мишки, хранени с продукти с висок и нисък гликемичен индекс. Храни, които водят до бързо повишаване на кръвната захар са белият хляб, белият ориз, зърнени храни, концентрираната захар. Обратно - плодовете, зеленчуците, бобовите продукти, пълнозърнестите храни се отразяват на кръвната глюкоза по-бавно.
По време на проучването, мишките са получавали еднакво количество мазнини, въглехидрати и протеини като цяло. В края - и двете групи са тежали еднакво, но тези, получавали високо-гликемична храна, са имали двойно по -високо ниво на липидите в кръвта, черния дроб и тялото като цяло.
Аворът на проучването - д-р Дейвид Людвиг - ръководител на Програма за Оптимално Тегло до Живот в Children's Hospital в Бостън, казва, че това е много силен аргумент за приноса на въглехидратите към стеатозата. Той е инициатор на клинично изпитване относно възможността на храни с нисък гликемичен индекс да лекуват заболяването при деца със затлъстяване.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

ДИМКА ДИМИТРОВА     2009-09-20 07:50:18
СИНЪТ ЗАБОЛЯ ОТ ТЕЖКА ЧЕРНОДРОБНА СТЕАТОЗА,ПОВИШЕНИ ТРАНСАМИНАЗИ,ЗАВИШЕНИ ХОЛЕСТЕРОЛ И ТРИГЛИЦЕРИДИ КАКВО ДА ПРАВИМ?СЕГА ГО ЛЕКУВАТ С ТРАНСМЕТИЛ И ВИТ\"Ц\"
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Актуално
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter