ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Лекарска грешка е причина за смъртта на 4-годишната Гергана

Puls.bg   |   11 януари 2011   |   Коментари 0
   
   
Лекарска грешка е причина за смъртта на 4-годишната Гергана

Подценено е състоянието на 4-годишната Гергана Илиева при повторния преглед от лекуващия й лекар, показаха резултатите от проверката по случая на Изпълнителна агенция Медицински одит, информират от здравното министерство.


Детето е оперирано за отстраняване на сливиците на 8 декември от д-р Михаил Маджунов в МБАЛ „Царица Йоана“ в София. На следващия ден Гергана е изписана от болницата. На 14 декември личната лекарка на момиченцето го насочва за консултация към „Царица Йоана“, тъй като от болка то не може да отвори устата си. Детето постъпва по спешност в болницата на 15 декември, като междувременно започва да повръща кръв. Ден по-късно Гергана е изписана от д-р Маджунов в добро състояние по негово мнение. Детето е прието отново в болницата на 23 декември, след като отново повръща кръв. Предприета е спешна операция, но усилията на екипа тогава да се спаси живота на момиченцето остават безуспешни.


Основните грешки, довели до смъртта на Гергана, са в подценяването на състоянието й след операцията от лекуващия лекар, сочат изводите на проверката на Изпълнителната агенция Медицински одит. На 15 декември при повторната хоспитализация, не е обсъден вариант за ревизия на оперативната рана; до 23 декември нито веднъж не е определена кръвната група на детето; не е оказан и достатъчен контрол над лекуващия лекар от страна на началника на детско отделение по УНГ в болницата, доц. Цоло Цолов; освен това при операцията не е обърнато внимание на резултатите от урината; в отделението липсва алгоритъм за поведение при следоперативно кървене; детето е изписано прекалено бързо и след двете хоспитализации (на следващия ден), а контролните прегледи са извършени след доста време – около седмица, се констатира в доклада на Изпълнителна Агенция Медицински одит по случая.


Според препоръките на Изпълнителната агенция Медицински одит ще бъдат съставени актове за административно нарушение по Закона за здравето и Закона за лечебните заведения, които са в размер съответно от 300 до 3000 лв. и от 1000 до 20 000 лв. Болницата получава и препоръки за отстраняване на проблемните места в работния цикъл.


Министърът на здравеопазването, д-р Стефан Константинов, нареди да се извърши проверка на случая и от страна на Регионалния център по здравеопазване в София. Резултатите от нея се очакват до края на седмицата.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Акценти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter