ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

На всеки 48 секунди умира по един болен от ХОББ

Puls.bg   |   17 ноември 2010   |   Коментари 0
   
   
На всеки 48 секунди умира по един болен от ХОББ

През 2020 г. хроничната обструктивна белодробна болест се очаква да бъде на трето място сред най-честите причини за смъртност в света, ако не се предприемат мерки за ограничаване на рисковите фактори и широкото прилагане на навременно лечение. Тази прогноза представиха специалистите по белодробни заболявания на пресконференция по повод Световния ден за борба с ХОББ. Те подчертаха, че заболяването е предотвратимо и лечимо, но не и излечимо. Съвременната медицина разполага с широк набор от медикаменти за лечение на ХОББ. Провеждането на ранна диагностика и съвременното лечение могат съществено да повлияят на хода на заболяването, като намалят ускорената загуба на белодробната функция.


Според данни на Световната здравна организация около 10% от световното население страда от това заболяване. От 200 000 до 300 000 европейци умират ежегодно в резултат на ХОББ. По смъртност болестта надминава рака на гърдата и рака на белия дроб.


На всеки 48 секунди умира по един болен от ХОББ.


Всяка година повече от 230 000 българи влизат в болница, заради заболявания на белите дробове, съобщи доц. Коста Костов, председател на Българското дружество по белодробни болести и началник Клиника по белодробни болести във ВМА - София. Над 14 000 души заболяват от злокачествени образувания на дихателните органи, а 3 600 души умират, поради болести на дихателната система.


С 4 186 души е нараснал броят на българите, боледуващи от ХОББ, в рамките на 4 години (от 2004 до 2008 г.). Броят на новозаболелите от ХОББ за същия период е нараснал с 1 797, като за 2004 г. общият им брой е бил 14 346, а за 2008 – 16 143. Данните са подготвени от Регионалните центрове по здравеопазване и Регистрите от диспансери и болници в областни центрове.


Неправилно поставената диагноза, липсата на такава или подценяването на симптомите водят до задълбочаване на болестта и до инвалидизация и дори до преждевременна смърт. Според тенденцията, наблюдавана от специалистите в областта, ако броят на болните с ХОББ продължи да се увеличава, то до 2050 година той ще надхвърли 600 000.


Участниците в пресконференцията подчертаха значението на тютюнопушенето като основен фактор за поява на ХОББ. Това е и причината заболяването да се нарича „болестта на пушачите“. Българите са на трето място по тютюнопушене в Европа. Министерство на здравеопазването прави всичко възможно да ограничи този порок сред българското население, поясни д-р Маша Гавраилова, директор на дирекция „Обществено здраве“ към Министерство на здравеопазването. Тя припомни, че рискът за развитие на ХОББ нараства с увеличаване на броя на цигарите и продължителността на тютюнопушенето.


Друг рисков фактор за появата на хронична обструктивна белодробна болест е продължителното излагане и вдишване на прахови и химически замърсители, замърсеният атмосферен въздух. Над 3 млрд. души са подложени на пушек от биогорива за готвене и отопление, отбеляза доц. Костов.


Участниците се обединиха около основната цел да се привлече общественото внимание към този социално-значим проблем, какъвто е хроничната обструктивна белодробна болест, като се подчертае необходимостта от своевременно диагностициране на болестта.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Хранене
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter