ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

„Пирогов“ отбелязва троен празник

Puls.bg   |   12 ноември 2010   |   Коментари 0
   
   
„Пирогов“ отбелязва троен празник

Единствената у нас болница за спешна помощ отбелязва троен юбилей - 110 години от създаването на болница "Червен кръст", 60 години от началото на образуването й в университетска многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина, каквато е дейността й до момента и 200 години от рождението на патрона й, световноизвестния военен руски хирург Николай И. Пирогов. На тържествено честване в Голямата зала на Руския културно-информационен център се събраха лекари, политици и държавни ръководители в знак на признателност към самоотвержената работа на медицинските екипи в спасяването на човешки живот независимо от времето на денонощието.След десетгодишно протакане на здравната реформа понастоящем болницата е принудена да работи в тежки условия. Само през последната година спешните операции в института са нараснали с 10 000 споделя д-р Раденовски в медийното пространство. Докато в продължение на година все още се дискутира статутът на болниците в страната и накъде да тръгне забавената реформа и преструктуриране на болничната помощ, медицинските екипи в „Пирогов“ се налага да приемат тежките случаи, пренасочени от други лечебни заведения. Статистичните данни са неопровержими – 75% от спешните случаи в столицата и 20% от тези за цялата страна преминават през ръцете на работещите в болницата ни за спешна помощ. За нарасналия обем на работата медицинският персонал от болницата - получава намалени възнаграждения. Освен това ръководството е принудено да намали плановия прием на пациенти. Причините са: финансовата криза, в която се намира страната, финансовата криза, в която е изпаднал здравният сектор у нас. УМБАЛСМ „Пирогов“ годишно трупа по 5 млн. лв. Задължения за лечение на здравноосигурени български граждани. Допълнително тази години постъпленията от Националната здравна каса към болницата се забавят. Здравното министерство превежда само 80% от дължимото до момента.


На тържествената церемония министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов благодари на работещите в болницата за самоотвержения им труд и раздаване към пациента и увери, че ще бъде направено всичко необходимо болницата да получи средствата за извършената медицинска дейност, да се възстанови нивото на заплащането и се предотврати връщането на пациенти.УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” събира в сложен механизъм 52 клиники и самостоятелни отделения, в които се трудят 2 200 души. Годишно се преглеждат над 360 000 болни. В условията на спешност и работейки в синхрон, те не рядко извършват невъзможното. Целият персонал на болницата заявяват своята съпричастност в лечението на пациентите и спасяването на човешкия живот, често пъти изпълнявайки тази мисия чрез своите съдби, оставайки верни на своя патрон – Николай Иванович Пирогов. Това каза в своето приветствено слово проф. д-р Димитър Раденовски, изпълнителен директор на лечебното заведение.
На мястото, където се намира УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” преди повече от 100 години са поставени основите на болница "Червен кръст". В продължение на повече от 50 мирни и военни години, тя е завоювала своя авторитет в българското здравеопазване. През годините се утвърждава като най-добрата спешна болница в страната. Това дава основание да бъде преобразувана по-късно в Институт за бърза медицинска помощ, Републикански научно-практически институт за спешна медицинска помощ, Научен институт по Спешна медицина, Многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н.И.Пирогов". Самите промени в наименованията показват качественото израстване на болничното заведение, гаранция за неговата устойчивост и перспективи. Независимо от превратностите на времето, Институцията "Пирогов" се съхрани, остана популярна и повече от необходима за българина.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter