ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Приеха на първо четене промени в закона за здравето

Puls.bg   |   16 септември 2010   |   Коментари 0
   
   
Приеха на първо четене промени в закона за здравето

Приетите на първо четене от парламента промени в закона за здравето предвиждат да отпадне регистрационният режим за създаване на оптики и да се замени с уведомителен.

 

След промените, лицата, които регистрират оптики, трябва само да уведомят съответната регионална здравна инспекция, а тя на свой ред ще е единственият орган, който осъществява държавната политика на територията на всяка област.

 

Предвижда се новата структурата да обединява второстепенните разпоредители с бюджетни кредити към министъра на здравеопазването - регионалните инспекции за опазване на общественото здраве и регионалните центрове за здравеопазване. Така според вносителя - Министерския съвет, ще се премахнат дублиращите функции и звена на досегашните структури, ще бъде съкратен персонал, което на свой ред ще спести на бюджета пари за издръжка.
 

 

Чрез облекчаване на процедурите и по-голямата прозрачност се цели и подобряване ефективността на административното обслужване на гражданите и юридическите лица.

 

Спор предизвика предложението на правителството частни лечебни заведения да не могат да упражняват дейност на територията на държавни или общински болници. Идеята може да бъде преразгледана между първо и второ четене на законопроекта, защото има случаи, в които частните болници разполагат с апаратура, която няма в държавните.

 

Урежда се статутът на професията "лекарски асистент", както и правомощията на министъра на здравеопазването, свързани с планиране и провеждане на обучение за придобиване на специалност в системата на здравеопазването.


Предвижда се да бъде създаден единен регистър на медицинските специалности,съдържащ информация за всички медицински специалности в страната.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter