ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

360 000 българи с диабет

Puls.bg   |   14 май 2010   |   Коментари 0
   
   
360 000 българи с диабет

Броят на диабетиците в България непрекъснато се увеличава. Докато преди 10-15 години те са били само 3 %, то понастоящем числото им надвиша 4,5 % от населението на страната, като тенденцията застрашително нараства, съобщи доц. Д-р Ивона Даскалова, началник на Клиниката по ендокринология към Военно медицинска академия и президент на Бългаската диабетна асоциация на Петия конгрес на българските специалисти по метаболитни заболявания. Увеличава се броят, както на болните от диабет тип 1, инсулинозависим, така и на неинсулинозависимите диабетици от тип 2. Особено тревожен факт, според доц. Даскалова е, че твърде много български деца страдат от инсулинозависимия диабет и се наблюдава сериозна тенденция на нарастване на случаите. Основните причини за заболяването на българчетата от опасното ендокринно заболяане са наднорменото тегло, непревилните хранителни навици, липсата на двигателна активност и наследственост.Според специалистите в областта тревожните данни налагат приемането на бързи и адекватни мерки, с които да се постигне превенцията и профилактиката на захарния диабет сред населението. Сполед доц. Даскалова в предоляването на диабета е важен и интердисциплинарният подход към лечението на диабета, т.е. Това може да се постигне с участието и на други специалисти - кардиолози, съдови хирурзи, невролози, коремни хирурзи и офталмолози.Особено внимание следва да се обръща още преди диабетът да е станал факт на хората от рисковите групи - с наднормено тегло, наследствено обременени, подложените на стрес . Липсата на физическа активност според доц. Даскалова ще отключи диабета при тези хора, поради което те трябва категорично да вземат мерки срещу заболяването.Един от новите методи, който влияе при метаболитен синдром, който вече се прилага с тази цел в страната ни, е метаболитната хирургия. С този метод се постига не само редуциране на телесното тегло, но и регулиране на кръвната захар.

 

245 млн. са болните от захарен диабет по света. До 2025 г. от Световната диабетична асоциация се очаква засегнатите да бъдат 345 млн. души.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter