ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Европа отново е застрашена от морбили

Puls.bg   |   24 август 2018   |   Коментари 1
   
   
Европа отново е застрашена от морбили

Източник: iStockphoto

Само за първата половина на 2018 г. в Европа са регистрирани 37 смъртни случая от морбили (дребна шарка), 14 от тях са в Сърбия, съобщиха от Европейския регионален офис на Световната здравна организация (СЗО). 41 000 са случаите на инфекцията само за периода от януари до юни тази година, сочи статистиката на СЗО. За сравнение, за цялата 2017-а са били констатирани 23 927 случая на това остро заразно заболяване. Тогава в Европа са били регистрирани 35 смъртни случая.

 

"След като през 2016 г. наблюдавахме най-малко инфекции от морбили за цяло десетилетие, сега сме изправени пред тревожно увеличение на огнищата на инфекцията", заяви д-р Жужана Якаб, регионален директор на СЗО за Европа.

 

Увеличените случаи се дължат на намаляване на обсега на имунизациите и на нарушаване на техния системен характер сред маргинализираните групи на населението в Европа, категорични са експертите. Европейският офис на СЗО в Копенхаген отправи апел към всички 53 европейски страни да положат по-големи усилия в областта на  имунизациите. За да се избегне разпространението на морбилната инфекция трябва да бъде постигнато 95% процента имунизационно покритие на населението, подчертават от СЗО. 

Седем страни от европейския регион са регистрирали над 1000 случая на морбили само през първата половина на 2018 година. Това са Франция, Грузия, Гърция, Италия, Русия, Сърбия и Украйна.

 

С над 23 000 регистрирани случая Украйна държи рекорд с повече от половината случаи на инфекция  в Европа. Това се дължи на драстичното спадане на имунизационното покритие сред украинското население през последните години. В Сърбия пък бяха регистрирани рекорден брой смъртни случаи от заболяването – 14.

 

 

 

Още от началото на тази година СЗО предупреждаваше за възможен бум на морбили в Европа. Експертите на организацията обявиха, че случаите на дребна шарка са се увеличили експоненциално в Европа през 2017 г. и уточниха, че големи огнища на инфекцията засягат 1 от всеки 4 страни на Стария континент.

 

От СЗО алармираха, че през 2017 г. е налице 400% процента увеличение на заболелите в Европа в сравнение с 2016 г., когато са регистрирани рекордно малко случаи - 5 273 заболели в цяла Европа.

 

Заслужава да бъде отбелязан и фактът, че тежко протичане на болестта с фатален изход се наблюдава не само в отдалечени и бедни региони в отделните страни, но дори и в големи градове и дори столици. 

 

Има съобщения за смъртен случай в Берлин, а най-голямото огнище на инфекцията в съседна Сърбия с най-голям брой смъртни случаи е столицата Белград и околностите й. Експерти свързват този факт с разпространението на антиваксиналните движения, които са били много активни преди 2-3 години и тяхната дейност е довела до рязък спад на имунизационното покритие, чийто ефект се вижда ясно днес.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

miti6a     2018-08-27 22:46:30
Имали връзка между дребната шарка и херпес зостер.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter