ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Повишава се сигнализирането от пациенти и лекари към ИАЛ за нежелани ефекти на лекарства

Puls.bg   |   23 август 2018   |   Коментари 0
   
   
Повишава се сигнализирането от пациенти и лекари към ИАЛ за нежелани ефекти на лекарства

Източник: iStockphoto

Повишава се активността на пациенти и лекари, които сигнализират в Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) за нежелани лекарствени реакции, отчитат от регулатора. Запазва се обаче тенденцията най-многобройните сигнали да постъпват от самите фармацевтичните компании, допълват оттам.

 

По-голямата част от сигналите за нежелани лекарствени реакции са сериозни, сочат данните на ИАЛ от годишния доклад за дейността на регулатора за 2017 г. Анализът на експертите показва, че 36% от тези реакции, освен сериозни, са и неочаквани. Други 26% се определят като сериозни, но очаквани, което означава, че става въпрос за вече известни нежелани реакции.

 

Относително малък е делът на сигналите за нежелани реакции след ваксинации – общият им брой е 84 или 7% от общо 1200 сигнала, подадени през цялата 2017 г. В над 50% от случаите те са постъпили от страна на пациенти или техни близки. В анализа на ИАЛ се отбелязва обаче, че през годините относителният дял на пациентските съобщения за нежелани лекарствени реакции след имунизация нараства и вече може да се говори за устойчива тенденция. За сравнение, през 2013 г. например тези съобщения са били едва 10%, срещу над 50% през миналата година.

 

 

 

Годишният отчет на лекарствената агенция показва обаче други две неблагоприятни тенденции за страната ни. На първо място това е увеличаването на броя на лекарствата, които вече няма да се продават в нашите аптеки. Това става по изрично желание на фармацевтичните компании, които са подали заявления за  прекратяване на разрешенията им за употреба. Това означава, че тези медикаменти няма повече да се внасят у нас. От регулатора отчитат, че само през 2017 г. са заличени 327 лекарствени продукта, като уточняват, че нито едно от тях не е представлявало сериозен риск за общественото здраве нито е било свързано с лошо качество. За сравнение - броят на изтеглените от употреба лекарства през 2016 г. е бил 234.

 

На второ място ИАЛ отчита за поредното намаляване на броя на клиничните изпитвания. Тази тенденцията бе регистрирана през 2016 г., когато бе отчетен спад спрямо предходната година. Така стана ясно, че през 2016 г. са приети 222 заявления за клинични проучвания срещу 240 за 2015 г. През 2017 г. обаче компаниите са заявили желание за 212 проучвания. Най-голям брой изпитвания, както и преди, ще има в онкологията, неврологията, хематологията и психиатрията.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter