ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Въвеждат образователен ценз за лечителите

Puls.bg   |   08 август 2018   |   Коментари 0
   
   
Въвеждат образователен ценз за лечителите

Източник: iStockphoto

Само лица, дипломирани като здравни бакалаври да могат да прилагат неконвенционални методи на лечение, като тази възможност да отпадне за онези, които имат единствено средно образование. Това предложение на Министерството на здравеопазването е намерило място в новия законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, който бе публикуван на сайта на ведомството за обществено обсъждане.


От здравното ведомство припомнят, че при сега действащото законодателство е съществувала възможност лица с диплома за завършено средно образование и свидетелство за успешно проведено обучение не по-малко от 4 семестъра във висше медицинско училище при условия и по ред, определени с наредба на министрите на здравеопазването и на образованието и науката, да практикуват неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве, с изключение на хомеопатия. До този момент обаче такава наредба не е издавана и не е осъществявано обучение на лица, които да извършват неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве.

 

 


От здравното министерство допълват, че след като е бил извършен анализ на данните и резултатите от контрола върху тези дейности се налага изводът, че право да практикуват неконвенционални методи трябва да имат единствено специалисти с придобито образование по медицинска професия, защото по този начин се осигурява гарантиран обем теоретични знания и практически умения, а това гарантира сигурността и безопасността на пациентите. Водени от тези аргументи, вносителите предлагат да отпадне възможността хора със завършено средно образование да практикуват неконвенционални методи за въздействие върху човешкото здраве. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter