ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Край на консултантите по хранене, които не са лекари

Puls.bg   |   08 август 2018   |   Коментари 0
   
   
Край на консултантите по хранене, които не са лекари

Източник: iStockphoto

Диетолечение да се прилага само от лекари, а диетиката да бъде извадена от регламентираните видове неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве. Това предлага новият законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето (ЗЗ), публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването.


Прилагането на „диетика“ от неспециалисти определено крие рискове за здравето на пациентите, категорични са здравните експерти. В мотивите към законопроекта те посочват, че в момента у нас лица без познания в областта на медицината, в частност по отношение на храненето, могат да прилагат неконвенционално лечение на болни чрез диети, да консултират хора със здравни проблеми относно тяхното хранене, да лансират в публичното пространство послания относно храните и храненето, които не се основават на доказани научни познания. мотивите на здравното министерство. Според вносителите ненаучните мнения и съвети относно храните и храненето, които некомпетентни лица дават на хората са реална предпоставка за появата на негативни и дори опасни последици за здравето, за влошаването на съществуващи заболявания, а така също и за създаването на неверни и вредни нагласи.


Адекватните диетологични консултации за пациентите, компетентните хранителни препоръки и провеждането на правилна хранителна превенция и лечение са свързани със задълбочени медицински познания по отношение на физиологичните и биохимични процеси в организма, на метаболизма на веществата, тяхното развитие и промени през отделните периоди в живата на човека, поясняват още от здравното министерство.

 

 

 

Също така, отбелязват експертите, единствено лекари специалисти имат необходимото ниво на знания за хранителните потребности и характеристики на храненето в различните периоди от живота и при специфични условия, връзките между храните, храненето, здравето и болестите, както и компетентност за оценка на храненето и хранителния статус, безопасност на храните, нарушения на храненето и специфични енергийни и хранителни потребности при различните заболявания, прилагане на съвременни методи за диетично лечение на заболяванията, клинично хранене и приложение на храни за специални медицински цели.

 

С тези аргументи, от здравното министерство обосновават предложението си „диетиката“ да бъде  изключена от списъка на регламентираните неконвенционални методи с благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве. 

 

От ведомството припомнят, че съгласно номенклатурата на специалностите в системата на здравеопазването у нас „Хранене и диететика“ е медицинска специалност, която се придобива от лица с професионална квалификация „лекар“. От ведомството уточняват, че  диетотерапия се практикува от висококвалифицирани лекари-специалисти, които са преминали продължителна подготовка в рамките на обучението за придобиване на тази медицинска специалност.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Здрав ум
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter