ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Лекарства за високо кръвно спрени

Puls.bg   |   11 юли 2018   |   Коментари 0
   
   
Лекарства за високо кръвно спрени

Източник: iStockphoto

Потърсете съвет от лекуващия ви лекар или от фармацевт, ако приемате такива медикаменти, препоръчват от агенцията 

Европейската агенция по лекарствата (EMA) и националните лекарствени агенции преди дни са получили информация от китайски производител за наличието на примес в активното вещество валсартан, което си използва за производството на лекарства за високо кръвно налягане, наскоро прекаран миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност.

 

Примесът N-нитрозодиметиламин (NDMA) се класифицира като вероятен канцероген. По тази причина компетентните органи, сред които и българската Изпълнителна агенция по лекарствата (ИАЛ) блокират 62 лекарства, съдържащи валсартан, съобщиха от лекарствения регулатор. Блокирани са само лекарствените продукти на компаниите, които се снабдяват с активното вещество от китайския завод, уточниха още от там.

 

От агенцията препоръчват пациентите, които се лекуват с валсартан, да свържат с фармацевт и с лекуващия си лекар.

 

 

 

Валсартан е ангиотензин-II-рецептор антагонист, който принадлежи към групата на сартаните – едни от най-често прилаганите лекарства в кардиологичната практика, особено при високо кръвно налягане. Той се предлага на фармацевтичния пазар самостоятелно или в комбинация с други активни вещества – това са лекарствата, известни като „фиксирани комбинации“, които се предписват често поради много добрия им профил на безопасност и удобните схеми за прием, които улеснават болните.

 

От ИАЛ припомнят на медицинските специалисти, че място за притеснение няма, тъй като в момента у нас са регистрирани още много други лекарства от групата на ангиотензин-II-рецепторните антагонисти (сартани), които имат едни и същи терапевтични индикации. От агенцията отбелязват, че те могат да бъдат използвани пълноценно при лечението на пациентите вместо блокираните блокираните лекарствени продукти, съдържащи валсартан.

 

В заключение от лекарствения регулатор посочват, че EMA и ИАЛ работят активно за разрешаването на тази ситуация възможно най-бързо и ще предприемат всички необходими действия за защита на общественото здраве. Агенцията публикува пълен списък на блокираните лекарства, както и списък на алтернативните медикаменти, разрешени за употреба у нас. 

 

Можете да се запознаете с тях от следните връзки:

 

Блокирани лекарствени продукти ИАЛ

 

Списък на аналогични терапевтични алтернативи в ПЛС ИАЛ

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Варицела и бременност - опасна ли е?

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter