ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Не можете да продадете имот, ако не си плащате здравните осигуровки

Васка Пергелова   |   11 юли 2018   |   Коментари 1
   
   
Не можете да продадете имот, ако не си плащате здравните осигуровки

Източник: iStockphoto

Ако ви предстои продажба на имот или на личен автомобил, трябва да знаете, че не можете да осъществите сделка, ако не си плащате здравните осигуровки.


Спорните поправки приети преди години в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс оставят стотици граждани в положение да плащат осигуровки за пет години назад, за да продадат имота или колата си. В противен случай нотариусите не поставят подписа си под документ за покупко-продажба. Обикновено разбират за задълженията си от самите нотариуси, които отказват да парафират сделката. Така, ако имате имот който смятате да продадете за 60 хил. евро, трябва да предвидите сума около 1250 лв., да я платите незабавно и едва тогава да пристъпите към реализиране на сделката. Декларациите, които се предоставят пред нотариуса са по чл. 264, ал.1 и ал.4 от ДОПК и чрез тях собственикът удостоверява, че няма както неплатени задължения за данъци и задължителни осигурителни вноски, така и задължения, подлежащи на принудително събиране. 


Българите в чужбина са залети от имейли за здравни задължения

В последните месеци българите отишли да работят в чужбина са залети от имейли за незабавно плащане на пропуснати здравни осигуровки. Някои от тях са заминали преди повече от пет години и с изненада забелязват, че здравното им осигуряване в България е активно. Получилите уведомления от НАП граждани са принудени да плащат здравни осигуровки в България със задна дата, въпреки че плащат не малки месечни суми за същото осигуряване в чужбина. В съобщенията си НАП им поставят условие в определен срок да погасят задълженията си и повечето граждани, притеснени от евентуални последствия погасяват вноските си. Въпреки, че практиката на двойното осигуряване в различни държави е противозаконна никой не следи кои граждани са се пренесли извън България и дали не плащат за здравеопазване в друга държава.

 

 

 

Ако отивате на работа в чужбина, уведомете НАП

Масова е практиката, гражданите да заминават в чужбина и да мислят, че след като се осигуряват в друга държава, осигуровките им в родината ще бъдат прекратени автоматично. Пребиваващите в чужбина българи, трябва да знаят, че подаването на заявление за прекратяване на здравното им осигуряване в България е задължително.


За да избегнете натрупването на задължения към НАП, непременно трябва да спазите срок за подаване на документа. Заявлението се подава при условие, че ще пребивавате извън страната повече от 183 дни за всяка календарна година.

 

Имайте предвид, че документът по чл. 40 от Закона за здравното осигуряване се подава предварително. Към него е задължително да приложите декларация по образец, изготвен от НАП, за датата на напускане на страната. Двата документа се подават в НАП по местоживеене лично или чрез пълномощник. Ако имате електронен подпис, можете да го използвате, като подадете заявлението по електронен път.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Българин в изгнание     2018-07-12 10:16:08
Май ще избягат и останалите българи от територията. Крайно време е да осъдим държавния рекет!
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Алтернативна медицина
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter