ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как да изберем лекар за почивката си?

Васка Пергелова   |   02 юли 2018   |   Коментари 0
   
   
Как да изберем лекар за почивката си?

Източник: iStockphoto

С настъпването на летния сезон все повече българи се отправят към морето. И тъй като освен за плаж, лятото е сезон и за ентеровирусите, много граждани се оказват в ситуацията - болен съм, но личният ми лекар е в друг град. Какво може да направим, ако ни се наложи да посетим общопрактикуващ лекар в друг град?

 

Ако сте на екскурзия за по-малко от месец
Ако почивката ви е в рамките на няколко дни, до няколко седмици, можете да посетите най-близкия общопрактикуващ лекар, като задължително трябва да му предоставите здравноосигурителната си книжка. Лекарят трябва да отчете прегледа като инцидентно посещение и да заплатите само потребителска такса в размер на 2,90 лв. За извършването на прегледа заплаща Националната здравно осигурителна каса и не е необходимо, да плащате друго освен потребителската такса. 

 

Ако престоят надвишава един месец
В случай, че повече от месец пребивавате в различен от местожителството ви град, можете да направите временен избор на общопрактикуващ лекар на мястото където сте в момента. Временно избраният лекар може да извършва прегледи и да издава направления при необходимост. След като изтече срокът на временен избор, постоянният ви избор на личен лекар се възстановява автоматично.

 

 


Ако получавате лекарства за хронично заболяване, трябва да заверите рецептурната си книжка в Районната здравноосигурителна каса на града, в който се намирате и ще пребивавате за повече от месец. 

 

При постъпване в болница
Ако се налага да постъпите в болница, можете да се обърнете към най-близката до вас. От болничното заведение са длъжни да ви издадат направление за постъпване по съответната клинична пътека. Това, което трябва да заплатите, е потребителската такса от 5,80 лв. за всеки ден престой в болничното заведение. Срокът на престоя в болницата не може да надвишава десет дена.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter