ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Провеждат се безплатни прегледи за туберкулоза

Puls.bg   |   17 юни 2018   |   Коментари 0
   
   
Провеждат се безплатни прегледи за туберкулоза

Източник: iStockphoto

Безплатни прегледи за туберкулоза провеждат болници във всички областни градове в страната. До 22 юни всеки би могъл да се включи в предлагания по кампанията скрининг.

 

Индивидуалният риск от туберкулоза се оценява чрез анкета и консултации със специалисти, като при наличен такъв пациентите са насочвани за допълнителни прегледи и изследвания. При откриване на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, за да се прекъсне навреме веригата за предаване на инфекцията.

 

Кампанията се провежда за втори път и се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Ежегодната проява е доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност за заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги.


 

 

По време на проведената през март 2018 г. кампания, общо анкетираните за туберкулоза са 3 004 души. На 1436 от тях с риск за развитие на заболяването са извършени допълнителни медицински прегледи и изследвания. Открити са 32 лица с туберкулоза и 110 лица с латентна туберкулозна инфекция, които са започнали лечение. Данните сочат, че 1/3 от световното население има латентна инфекция(причинителят се намира в белия дроб, но имунната система не позволява развитието на клинична симптоматика). В този случай, носителите не са заразни и не представляват риск за околните.

 

Инициативата се провежда от 2009 г. и е допринесла за по-добро разкриване на случаите на болни и инфектирани с туберкулоза, ефективна превенция на заболяването в страната и осигуряване на достъп до медицински грижи.

 

Туберкулозата е хронично бактериално заболяване, което най-често засяга белите дробове. Разпространяването му става от човек на човек по въздушно-капков път.

 

Списък с болниците, които провеждат безплатните прегледи по областни градове


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Йога и медитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter