ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо БЛС не подкрепя Здравната карта на Ананиев

Puls.bg   |   29 май 2018   |   Коментари 0
   
   
Защо БЛС не подкрепя Здравната карта на Ананиев

Източник: iStockphoto

Министерски съвет прие предложената от екипа на здравния министър Кирил Ананиев Национална здравна карта с мнозиноство на специално проведено заседание. Предложената здравна карта бе подложена за втори път на сериозна критика отстрана на съсловните организации.

 

Българският лекарски съюз и Националното сдружение на общините в Република България категорично отхвърлиха здравната карта на Ананиев.


Според медицинската общност има очевидни диспропорции в параметрите ѝ, което я превръща повече в рестриктивен инструмент за получаване на медицинска грижа за пациентите и дейността на болниците. По думите на д-р Грозев, председател на БЛС, Националната здравна карта трябва да дава гаранции за адекватен анализ на потребностите от лечение на населението по области и осигурява база за проследяване здравния статус на българите по региони в държавата.  

 

Според лекарското съсловие здравната карта на Ананиев дава предпоставки да се превърне в инструмент за лимитиране бюджетите на болниците и едностранчиво контролиране на здравната система. Функцията на Здравната карта е да бъде подпомагащ здравната ни система стълб, коментира д-р Грозев.

 

От БЛС се обявяват против неспазването на условията за създаване на Национална здравна карта, която би трябвало да се подготви от специалната за целта Национална комисия, която е имала едва две задедания. 

 

 

 

Във вече приетият документ не са взети предвид анализите и възраженията на областните комисии, отговорни за изготвянето на областните здравни карти, изтъкват в становището си от съсловието. Това де факто е довело до получилите се диспропорции в здравната карта на Ананиев.

 

Според БЛС трябва да се даде още време за подбряване на тази здравна карта особено предвид, че здравното министерство подготвя предложение за абсолютно нов модел на здравеопазване в страната. Така според тях здравната карта ще може да се адаптира към новата стратегия, а не обратното новият здравен модел да се адаптира към прибързано изготвената и приета здравна карта.

 

В нея не става ясен принципът на разпределение на легловата база – защо в един район са добавени допълнителни легла, а в други те съвсем липсват, негодуват от БЛС заради липсата на консенсус по приемането на документа. Целта на картата е да отразява реално потребността на населението от медицински услуги, което и да заложи бъдещите корекции в структурата в лечебните заведения.

 

От БЛС са категорични, че ще оспорят здравната карат и акта на приемането ѝ по този начин по съдебен път, особено в частта с методиката за разпределение леглата по ниво на компетентност. 


   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Фитнес и рехабилитация
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter