ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Лекари ще разясняват вредите от тютюнопушене по време на бременност

Puls.bg   |   17 ноември 2009   |   Коментари 0
   
   
Лекари ще разясняват вредите от тютюнопушене по време на бременност

Лекари от цялата страна ще учат бременните жени какви са вредите от тютюнопушенето. Лекциите ще се проведат до края на тази седмица, те са част от инициативите, които организира Министерството на здравеопазването по повод Международния ден без тютюнопушене – 19 ноември. Тази година той се провежда под мотото “За бременност без тютюнев дим”.
 


Тютюнопушенето е основен рисков фактор за развиването на редица социалнозначими заболявания каквито са онкологичните и сърдечносъдовите.
 


Никотинът е особено вреден за бременните жени. Пушачките са с 30-40% по-застрашени от аборт през първите 3 месеца на бременността, а рискът от извънматочна бременност при тях е почти два пъти по-висок. Изследванията сочат, че една от често срещаните причини за преждевременно раждане е пряко свързана с пушенето. Ако бебето се роди преди 37-та седмица или развитието в утробата е нарушено, има по-голяма опасност от по-ниско тегло на новороденото или смърт при раждането. Доказано е, че 5% от всички случаи на недоносване, се дължат на тютюнопушенето. Счита се, че процентът на смъртност при бебетата е с 20-30 % по-висок, ако майката е пушачка. Това увеличава и риска бебето да развие астма с около 60%.
 


Нарушенията в неврологичните функции и умственото развитие на детето също са пряко свързани с пушенето през бременността. Децата на майки-пушачки са с по-ниско тегло и имат по-слаба успеваемост в училище, както в ранна, така и в по-късна детска възраст. По данни от проучвания в страни от ЕС децата, отглеждани в домове, в които се пуши, са изложени на двойно по-голям риск от развитие на астматично заболяване.
 

 

Още в утробата на майка си бебето може да абсорбира никотин от цигарения дим. Всяка изпушена цигара забавя скоростта на кръвния ток през плацентата, причинявайки учестена сърдечна дейност на плода. Вследствие зародишът може да бъде увреден, както от хроничния недостиг на кислород, така и от недохранване.
 

 

Изследванията показват още, че пушачките забременяват по-трудно. Плодовитостта им е намалена с около 30% спрямо жените, които не пушат, а менопаузата им настъпва с около 2-3 г. по-рано. Те са изложени и на по-голям риск от рак на шийката на матката.
 

 

От МЗ съобщиха, че в рамките на една седмица ще се проведат над 100 инициативи, които имат за цел да намалят броя на хората, зависими от никотина. В 10 града - София, Добрич, Благоевград, Кюстендил, Монтана, Ловеч, Разград, Силистра, Търговище и Враца ще се проведе и безплатно измерване на издишвания въглеродния окис. По време на кампанията ще се излъчват филми и ще се разпространяват рекламни материали за отказване от вредния навик.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хипертоничните кризи се наблюдават и през лятото

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter