ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Въвеждат нова технология в Националния център по трансфузионна хематология

Puls.bg   |   04 май 2018   |   Коментари 0
   
   
Въвеждат нова технология в Националния център по трансфузионна хематология

Източник: iStockphoto

Въвеждане на NAT технология в Националния център по трансфузионна хематология и държавното дружество „Бул Био“. Това предвижда пилотен проект, по който Министерството на здравеопазването работи в момента. Той ще е част от националните програми, които подпомагат развитието на научните изследвания към Министерството на образованието и науката, съобщиха от пресцентъра на ресорното ведомство. И уточниха, че индикативната му стойност е 2 млн. лв.

 

NAT диагностиката на дарената кръв ще се осъществява с апарати от висок клас, които ще бъдат закупени заедно с необходимите реактиви и специален софтуер. В тази връзка Министерството на здравеопазването подготвя единна методика и процедура за въвеждането и прилагането на технологията в трансфузионната система на страната. 

 

Специалистите от Националния център по трансфузионна хематология и държавното дружество „Бул Био“, които ще работят с високотехнологичната апаратура, ще преминат обучение. 

 

NAT технологията за диагностика на дарената кръв е най-точният известен на науката метод за изследване на кръвта за вирусите на хепатит В, С, ХИВ и други инфекции. Чрез нея кръвта се изследва по така наречения „серологичен метод“, като новата диагностика е по-високо чувствителна и прецизна. „При нея прозоречният период, в който е налице инфекция, но тя е без клинична проява и не може де бъде констатирана, е в рамките само на няколко дни. При серологичните изследвания периодът е по-дълъг и трае близо месец“, обясниха още Министерство на здравеопазването

 

 

Междувременно, от Националния център по трансфузионна хематология обявиха, че в столицата предстоят няколко кръводарителски акции до края на месец май. След като студентите от Американския колеж и Техническия университет дадоха кръв, дойде ред на тези от Алма матер и Университет за национално и световно стопанство. Предвидена е и кампания за кръводаряване в Медицинския университет в София.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter