ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

МЗ актуализира стандарта за финансово управление на държавните болници

Puls.bg   |   04 май 2018   |   Коментари 0
   
   
МЗ актуализира стандарта за финансово управление на държавните болници

Източник: iStockphoto

Министерството на здравеопазването публикува отново единния стандарт за финансово управление на държавните болници. След поредица от разговори с директори на държавни лечебни заведения, екипът на министър Кирил Ананиев нанесе някои промени в него.  Основната му цел е по-добро финансово управление на държавните лечебни заведения за болнична помощ – търговски дружества.

 

Лечебните заведения за болнична помощ ще трябва да представят своя отчет в здравно министерство на всеки три месеца, както и допълнителна информация към него, ако се налага. От ресорното ведомство уточниха, че новият начин на отчетност ще бъде дискутиран в оперативен план с финансистите на болниците. 

 

Единният финансов стандарт ще бъде неразделна част от договорите за възлагане на управлението на държавните болници. В него е записано, например, че положителният текущ финансов резултат не може да бъде основание за извършване на непланирани разходи. „Ръководителите на лечебните заведения за болнична помощ се задължават ежегодно да планират приходите и разходите, активите и пасивите за средносрочен период – три години. Изготвените прогнози следва да бъдат съобразени с действащата нормативна уредба, основните допускания по средносрочната бюджетна прогноза и всички настъпили промени в нормативната уредба“, се казва в документа.

 

Ръководителите на лечебните заведения ще осъществяват мониторинг на текущото финансово състояние на болниците, който трябва да се основава на система от показатели за наблюдение и оценка. 

 

„При изплащане на допълнителни възнаграждения на персонала, лечебното заведение следва да има изготвен план за обслужване на просрочени задължения, в съответствие с Бизнес - програмата Приложение № 3, както и да докаже възможностите за тяхното намаляване или задържане спрямо размера им от предходната година“, пише още в актуализирания от Министерството на здравеопазването (МЗ) единен стандарт за финансово управление на държавните болници.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Бременност и раждане
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter