ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Безплатни прегледи за белодробни болести в София

Puls.bg   |   30 април 2018   |   Коментари 0
   
   
Безплатни прегледи за белодробни болести в София

Източник: IStockphoto

Безплатни прегледи за пушачи и пасивни такива ще се проведат в София. Те са част от кампанията за ранна диагностика на белодробните болести, организирана от Националната асоциация за профилактика на тези заболявания. 

 

Високоспециализираните консултации – спирометрия (изследване на дишането и флуорографски преглед, ще бъдат по два пъти в месеца до края на 2018 г. Те ще се осъщетсвяват от д-р София Ангелова – пулмолог и  председател на Асоциацията  за профилактика на белодробните болести, която от години се занима с каузи за борба с тютюнопушенето и чистотата на въздуха. 

 

Кампанията за ранната диагностика на белодробните болести е част от инициативата „За живот без тютюнев дим“, подкрепена от Столична община и Института за здравно образование. Тя ще стартира официално на 10 май, в парка на Втора градска болница в столицата. 

 

От безплатните прегледи могат да се възползват пациенти, които имат повишен риск от развитие на белодробни болести и все още нямат поставена дигноза. За целта е необходимо предварително записване на час на телефон 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи), всеки работен ден от 10 до 17 часа. 


Тютюнопушенето е една от основните причини за белодробни заболявания, както и най-важната причина за инвалидизиране, страдание и преждевременна смърт в много страни. Това е единствената причина за влошаване на здравето, която е напълно предотвратима. 

 

 

Данните на Националния осигуриотелен институт за 2017 г. показват, че в България белодробните болести са на първо място по заболеваемост. Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) или болестта на пушачите, както е по-известна, заема трето място в света като причина за смърт. По информация на Института за изследване и анализи на човешкото здраве във Вашингтон, САЩ, от десетте най-смъртоносни болести, четири са белодробни: хроничната обструктивна белодробна болест, остри инфекции на долните дихателни пътища, карцином на белия дроб и туберкулоза. 

 

Ако бъдат открити навреме, белодробните заболявания могат да бъдат контролирани и лекувани правилно, категорични са специалистите. 
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от Здравен дебат
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter