ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Кампания за здрави детски зъбки във Варна

Puls.bg   |   26 април 2018   |   Коментари 0
   
   
Кампания за здрави детски зъбки във Варна

Източник: iStockphoto

Кампанията „Здрави детски зъбки" ще се проведе за осми пореден път във Варна. На 29 април, от 11 часа, студенти по дентална медицина ще посрещнат всички желаещи да се прегледат безплатно на входа на морската градина. 

 

Инициативата има информационно-профилактична насоченост. Студентите ще прегледат децата и ще разяснят на тях и родителите им за важността за поддържането на оралното здраве. За най-малките участници организаторите са подготвили образователни игри, както и запознанство с приятеля на всички деца- героят „Супер Зъбчо".

 

Организатори на кампанията са Студентски съвет на Медицински университет - Варна, Асоциацията на студентите медици в България (АСМБ), Асоциацията на студентите по фармация във Варна (АСФВ), Катедрата по детска дентална медицина и ръководството на Факултета по Дентална медицина към МУ-Варна.

 

Много хора не знаят, но залагането на зародишите на временните зъби започва още по време на бременността - през първия й триместър. Затова е много важно майката да се храни здравословно и да приема необходимото количество от витамините D, C, A ,E, както и минерали като калций, фосфор и флуор. Нейните орални навици и хранене по време на бременността определят до голяма степен изграждането на зъбите на детето по-късно. 

 

Детските зъби трябва да бъдат лекувани, независимо дали са временни или постоянни. Например, нелекуването на проблемите на млечните зъби, може да доведе до проблеми с тези, които се намират под тях. Кариесът на временните зъби, поради по-слабата им минерализация и по-слабите слоеве емайл и дентин, протича много бързо и има сравнително широко разпространение. При смяната на временния зъб с постоянен, основните регенеративни функции на зъбната пулпа намаляват и при разрушения на зъбната коронка, детето почти не изпитва болка . Това крие рискове за зародиша на зъба. 

 

Структурата на постоянните, както и временните зъби продължава до 2-3 години след техния пробив. Веднага след пробива им те са много уязвими  и ако не се спазва правилната орална хигиена, те много лесно се разрушават. Затова специалистите провеждат информационни кампании за родители, на които им разясняват  техниките за миене на зъби и аксесоарите, които трябва да използват. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Новини и събития
реклама
Галерия
Иновации и оценка на здравните технологии
Иновации и оценка на здравните технологии
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Форум бременност и детско здраве 2015. Втори ден
Как се случи Здравен дебат?
Как се случи Здравен дебат?
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Форум Детско здраве Х.2014 - как протече в кадри
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter